Hlavní obsah

Po rekordních vedrech sužovaly Německo a Švýcarsko lijáky a krupobití

Silné bouřky s lijáky a vichrem potrápily během pondělí také sousední Německo, především Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Během jedné hodiny na některých místech Bavorska napršela až 25 litrů na metr čtvereční, uvedla Německá meteorologická služba (DWD). Kromě lijáků provázely bouřky také krupobití a silných vichr.

Foto: Profimedia.cz

Bavorsko zažilo prudké lijáky.

Článek

Další, ještě silnější bouřky by měly postihnout Bavorsko během noci na úterý. Pro okolí Mnichova vydali meteorologové dokonce varování před tornádem.

Vlna veder má v Německu na svědomí i požáry. V Meklenbursku-Předním Pomořansku hasiči nadále bojují s největším lesním požárem v moderních dějinách této spolkové země, zasaženo je 430 hektarů v někdejším výcvikovém prostoru u Lübtheenu. Nebezpečný lesní požár likvidují také hasiči v jižním Hesensku, který vypukl nedaleko někdejšího muničního skladu. Úřady předpokládají, že zásah zde potrvá do středy.

Foto: Profimedia.cz

Požár v Meklenbursku-Předním Pomořansku

Ochlazení zaznamenalo také Švýcarsko, které v noci na pondělí zažilo tropickou noc, kdy na šesti měřicích stanicích neklesla teplota pod 24 stupňů. Západ země zastihly silné bouřky, při kterých vítr dosahoval v nárazech rychlosti až 99 kilometrů v hodině. S bouřkami se potýkal také jih a východ Švýcarska.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Koupání v jezerech ale mnozí lidé nepřežili.

Jih Evropy ale nadále bojuje s úmornými vedry. Ačkoli teploty na severu Francie poklesly, podle francouzské meteorologické služby Météo-France platí oranžová teplotní výstraha v řadě oblastí na jihu i nadále.

Místní rekordy lámala vedra také ve Španělsku, kde stanice na sedmi místech země o víkendu naměřily nejvyšší hodnoty v historii měření v daném místě. Nejtepleji bylo v katalánské Lleidě, kde v sobotu rtuť vystoupala na 43,4 stupně Celsia, oznámila dnes meteorologická služba Aemet.

Foto: Pf?rtner Swen, ČTK

zchlazení hledali lidé, kde se dalo.

Litva zažila nejteplejší červen v historii měření. Dnes meteorologická služba uvedla, že průměrná teplota činila 20,1 stupně Celsia, což je 4,7 stupně nad víceletým průměrem. Řada lidí se proto snažila zchladit v Baltu, v jezerech či řekách, koupání ale nepřežilo 32 lidí.

Zatímco velká část Evropy se dosud potýkala s vedry, ruská Sibiř po vydatných lijácích čelí záplavám. V Irkutské oblasti, kde již několik dní platí stav nouze, si velká voda vyžádala nejméně 12 obětí, devět lidí se pohřešuje. Poničeno či zcela zničeno tam bylo přes 4000 domů a několik mostů, bez pomoci se neobejdou tisíce lidí. Pomáhá tam na 1300 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám