Hlavní obsah

Maďarsko nevydalo expremiéra Severní Makedonie

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Budapešťský soud ve čtvrtek nevydal bývalého makedonského premiéra Nikola Gruevského do vlasti. Odůvodnil to tím, že Gruevski získal v Maďarsku politický azyl. Expremiér byl na soudním přelíčení osobně přítomen a proti rozsudku se neodvolal. Na otázky tisku nereagoval.

Foto: MTI

Expremiér Nikola Gruevski u soudu

Článek

Soud na začátku přelíčení vykázal zástupce tisku z místnosti. Vynesení rozsudku už bylo veřejné. „Žádosti Severní Makedonie o vydání nebylo možné vyhovět. Maďarský soud se nemůže zabývat tvrzeními severomakedonských úřadů,“ uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Éva Várhegyiová. „Soud posuzoval pouze možnost vydání. Podle zákona není možné vydat osobu, která v Maďarsku získala status uprchlíka, do státu, odkud uprchla,“ dodala.

Severní Makedonie požádala o vydání Gruevského loni v listopadu. Expremiér získal v Maďarsku politický azyl 20. listopadu 2018, který byl letos v dubnu potvrzen s definitivní platností. V Makedonii byl Gruevski loni v říjnu odsouzen ke dvěma letům vězení za zneužití pravomocí veřejného činitele a 8. listopadu 2018 měl nastoupit k výkonu trestu ve vězení Shuto Orizar nedaleko Skopje. Makedonská vláda pod jeho vedením totiž koupila pancéřovanou limuzínu v přepočtu za 15 milionů korun, kterou Gruevski používal k soukromým účelům.

Orbánův kamarád

Bývalý premiér uprchl do Albánie a 10. listopadu 2018 požádal o azyl na maďarském velvyslanectví v Tiraně. Do Budapešti se dostal přes Černou Horu a Srbsko.

Gruevski čelí i dalším obviněním z korupce, zneužití moci, volebních podvodů a ilegálních odposlechů opozice i občanských organizací. Expremiér všechna obvinění odmítá a tvrdí, že se jedná o politické pronásledování. V čele makedonské vlády stál v letech 2006 až 2016.

Server 444.hu připomíná, že Gruevski má velmi dobré vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Rozumí si především ve výpadech proti americkému miliardáři Georgi Sorosovi. Výraz Stop Soros, který Orbánova administrativa s oblibou používá, pochází rovněž od makedonského expremiéra,“ napsal server.

Reklama

Výběr článků

Načítám