Hlavní obsah

Jihovýchod Francie poničilo krupobití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škody za desítky milionů eur způsobilo sobotní krupobití na jihovýchodě Francie. Živel v departmentech Isère, Drôme, Ardèche a v Savojsku ničil hlavně úrodu meruněk, třešní či ořechů, ale také vinice, informovala v pondělí agentura AFP. Zřejmě nejdramatičtější byla situace v městečku Romans-sur-Isère, kde nebyla ušetřena ani vitráž kostela z devátého století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihovýchod Francie poničilo krupobití Video: Reuters

 
Článek

Sobotní bouřky byly krátké, ale o to intenzivnější. Doprovázelo je silné krupobití a prudké nárazy větru. Vlnu extrémních srážek nepřežil 51letý německý turista, na jehož obytný vůz se v kempu v Savojsku zřítil vyvrácený strom. V regionu od neděle mapuje situaci francouzský ministr zemědělství a rybolovu Didier Guillaume, který avizoval, že vláda kvůli masivním škodám vyhlásí stav přírodní katastrofy.

„Bezpochyby se škody vyšplhají na několik desítek milionů eur,“ prohlásil Michel Joux z regionální zemědělské odborové organizace FRSEA. Přesnější odhady očekává do konce týdne.

Foto: Profimedia.cz

Muž uklízí listí popadané z okrasných stromů po nedělním krupobití ve městě Romans-sur-Isere na jihovýchodě Francie.

Největší ztráty utrpěli pěstitelé meruněk, broskví, třešní a ořechů, ničivé bouřky také zřejmě ovlivní úrodu vína a obilí. „Odrazí se to na letošní sklizni, také ale uvidíme dopad na pozemky, protože hodně stromů a vinných keřů zůstalo vytržených ze země nebo silně poškozených,“ dodal Joux.

Krupobití poškodilo i domy místních obyvatel nebo karoserie a skla automobilů, jak ukazuje reportáž televize France 2 z městečka Romans-sur-Isère. Padajícím kouskům ledu zde neodolaly ani pouliční lampy či vitráž středověkého kostela, která je nyní plná děr. Jen ve zdejším departementu Drôme museli hasiči kvůli bouřkám vyjet k více než 400 případům.

Reklama

Výběr článků

Načítám