Hlavní obsah

Komplikace na Dunaji: jeřáb schopný vyzvednout potopenou loď nepropluje pod mosty

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Kvůli vysoké hladině Dunaje v Budapešti nemůže proplout pod mosty lodní jeřáb Ádám Clark, který má nosnost 200 tun a dokázal by vyzvednout ze dna řeky potopenou vyhlídkovou loď Mořská panna. Na mimořádné tiskové konferenci v Budapešti to v pondělí uvedl ředitel maďarské protiteroristické jednotky TEK János Hajdu, který je pověřen koordinací záchranných prací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči se chystají potopit k vraku potopené výletní lodi na DunajiVideo: AP

 
Článek

Hajdu upřesnil, že trup lodě se nachází v hloubce devíti metrů u pilíře Markétina mostu nedaleko budovy maďarského parlamentu.

Foto: MTI

Fotomontáž s využitím záběru ze sonaru o potopené lodi v Budapešti

„Proud vody dosahuje čtyř metrů za sekundu, viditelnost ve vodě je doslova nulová, teplota vody se pohybuje mezi 12 a 15 stupni. Potápěči to mají velmi složité,“ řekl ředitel TEK k situaci pod mostem mezi pilíři, kde voda proudí velmi rychle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na lodi Viking Sigyn jsou znatelné odřeninyVideo: AP/Reuters

Navzdory špatným podmínkám proběhne v pondělí společná akce maďarských a korejských potápěčů. „Pokud v trupu objevíme těla, uděláme vše proto, abychom dodrželi pietu vůči obětem,“ zdůraznil Hajdu.

Podle záchranářů stále existují dvě možnosti. „Vrak lodi zatím zůstane pod vodou a potápěči vynesou těla obětí. Druhou možností je, že vyzvedneme vrak lodi společně s těly obětí,“ řekl Hajdu. Jižní Korea vyslala do Budapešti skupinu 27 speciálně vycvičených potápěčů.

Foto: MTI

Vrtulník maďarské police na místem potopení lodi

Hajdu poděkoval za pomoc také rakouské speciální jednotce Cobra a čtyřem českým potápěčům, kteří do Budapešti přivezli podvodní dron. „Pokud nám to počasí a řeka dovolí, vykonáme denně několik průzkumných ponorů. Nejdůležitějším úkolem je vyprostit těla obětí,“ dodal ředitel TEK. Hajdu zdůraznil, že potápěči nesmějí dovnitř trupu lodě. „S korejskými partnery jsme se shodli, že by to byla příliš riskantní a doslova život ohrožující akce,“ dodal ředitel.

Foto: MTI

Záchranáři na Dunaji v akci

Server baon.hu informoval, že v Dunaji u obce Harta našli tělo, které zatím nebylo identifikované. Není proto možné potvrdit, že se jedná o tělo oběti z potopené Mořské panny. Obec Harta je vzdálená od místa havárie 120 kilometrů. Web blikk.hu odpoledne informoval, že další dvě těla se našla u měst Mohács, které je 200 kilometrů od místa havárie a Ercsi, to je 50 kilometrů vzdálené.

Vyhlídková loď Mořská panna se potopila minulou středu večer po nárazu velké hotelové lodě Viking Sigyn. Mořská panna se potopila během sedmi vteřin. [celá zpráva]

Na palubě vyhlídkové lodě bylo v čase nehody 35 lidí, dva maďarští členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Podařilo se zachránit sedm lidí, dalších sedm lidí se utopilo a 21 se stále pohřešuje. Těla jsou pravděpodobně v trupu lodi. Příbuzní, kteří přiletěli do Budapešti, v sobotu identifikovali sedm obětí havárie.

Foto: MTI

Jihokorejští záchranáři na Dunaji

Budapešťský městský soud v sobotu prodloužil vazbu uvalenou na ukrajinského kapitána hotelové lodě Viking Sigyn Jurije C. (64). Kapitán by měl zůstat ve vazbě minimálně měsíc. [celá zpráva]

Právní zástupci požadují, aby byl vyšetřován na svobodě, a jsou připraveni složit kauci ve výši 15 milionů forintů (1,2 milionu korun), která byla stanovena. [celá zpráva]

Prokurátor proti této možnosti podal námitku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám