Hlavní obsah

Tragická srážka lodí na Dunaji byla jen otázkou času, tvrdí jeden z lodníků

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bylo jen otázkou času, kdy se podobná tragédie stane, komentují středeční srážku dvou lodí na Dunaji v centru Budapešti odborníci na lodní dopravu. Zahynulo při ní nejméně sedm turistů a 21 lidí se stále pohřešuje. S vyzvednutím potopeného plavidla by měla pomoci armáda. Ve čtvrtek ráno u Markétina mostu zakotvila vojenská loď, k zásahu se připravují armádní potápěči, uvedla televize M1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Dunaji v Budapešti se potopila loď s turistyVideo: Reuters

 
Článek

„Je běžnou praxí, že hotelové lodě v Budapešti vyplouvají k večerním prohlídkám města. Na Dunaji se však v té době pohybuje také řada menších lodí. S kolegy jsme si říkali, že je to nebezpečné a může se stát tragédie," řekl serveru index.hu lodník András Kurbélye. V minulosti pracoval na hotelové lodi na Dunaji.

Foto: Zoltan Mathe, ČTK/AP

S pátráním po pohřešovaných pasažérech z výletní lodi pomáhá armáda.

Úřady měly podle něho tuto praxi už dávno zakázat a k večerním prohlídkám města mají sloužit výlučně menší lodě. „Velké hotelové lodě by měly plout na delších trasách a neměly by manévrovat v místech, kde je na Dunaji hustý provoz,“ říká lodník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dunaji pátrají po obětech lodního neštěstíVideo: Reuters

O večerní lodní projížďky je v Budapešti velký zájem, protože pamětihodnosti jsou soustředěny kolem Dunaje. „Noční prohlídky Budapešti přímo z hotelových lodí začala provozovat jedna společnost, a pak se rychle přidaly další,“ dodal. Intenzivní říční plavba je ale typická i pro další evropská města, například Paříž, Pasov či Řezno.

Foto: Zoltan Mathe, ČTK/AP

S vyproštěním potopené lodi by měla pomoci armáda. S

Mluvčí policie Kristóf Gál televizi M1 ve čtvrtek ráno řekl, že trup potopené lodě vyzvednou ze dna Dunaje v několika fázích. „Momentálně probíhají přípravné práce,“ řekl.

Foto: MTI

Potopená loď se nachází u Markétina mostu.

Srážka dvou lodí se stala ve středu kolem desáté hodiny večer u budovy parlamentu u Markétina mostu. Do lodě s názvem Mořská panna (Hableány), na jejíž palubě bylo 35 lidí včetně dětí, narazila výletní loď společnosti Viking Sigyn se sídlem v německém Pasově s kapacitou 95 pokojů. Plavidlo Mořská pana se ihned potopilo. Z pětatřiceti jihokorejských turistů a dvou členů posádky bylo zachráněno jen sedm lidí, sedm jich zemřelo a dalších 21 se pohřešuje.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Záchranáři a policisté u přístaviště poté, co se dvě lodě na Dunaji srazily.

Odborníci uvádějí, že je minimální šance na záchranu pasažérů z potopeného plavidla. Hladina Dunaje je po vydatných deštích z posledních dnů vysoká, proud velmi silný a teplota vody dosahuje 15 stupňů. Některá těla záchranáři z vody vytáhli až u Petöfiho mostu, který je od budovy parlamentu vzdálen tři kilometry.

Reklama

Výběr článků

Načítám