Hlavní obsah

Kdo nebyl na palubě, neměl šanci, říkají přeživší o tragédii na Dunaji

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Jihokorejští turisté, kteří přežili středeční havárii vyhlídkové lodě v Budapešti, po propuštění z nemocnice řekli, že loď se potopila během několika vteřin, a kdo v tu chvíli nebyl na palubě, neměl šanci přežít. Jejich výpovědi citoval maďarský server blikk.hu. Policie ve čtvrtek uvedla, že vzala do vazby kapitána druhé větší lodi, která do plavidla narazila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila okamžik, kdy do menšího člunu na Dunaji narazil většíVideo: Reuters

 
Článek

„Život mi zachránila náhoda, že jsem ve chvíli nárazu byl na palubě a fotografoval jsem,“ řekl jeden z přeživších.

Podle Jihokorejců jejich vyhlídková plavba už měla končit, když do jejich lodě jménem Mořská panna narazila velká hotelová loď.

„Viděl jsem, jak se přibližuje, ale vůbec mě nenapadlo, že do nás narazí,“ uvedl 31letý turista. Muže vytáhla z vody posádka jiné lodě, která proplouvala poblíž.

Foto: MTI

K potopené lodi se pokusili dostat i potápěči

Přeživší turisté označili následnou záchrannou akci za chaotickou, protože kvůli silnému proudu se záchranáři nedokázali přiblížit k lidem, kteří skončili ve vodě.

„Viděl jsem ve vodě několik lidí, kteří křičeli o pomoc. Pak zmizeli pod hladinou,“ dodal turista.

Foto: MTI

Na Dunaji zasahuje i armáda

Jihokorejci potvrdili, že ani jeden z nich neměl v čase nehody na sobě záchrannou vestu, ale některým se při havárii podařilo náhodou zachytit některé ze záchranných vest, které byly na palubě.

„Ještě s jedním mužem jsme se drželi jediné záchranné vesty, a tak jsme se udrželi na hladině, než nás vytáhli z vody,“ líčil situaci 60letý turista.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dunaji pátrají po obětech lodního neštěstíVideo: Reuters

Na palubě vyhlídkové lodě Mořská panna bylo v čase havárie 35 lidí, dva členové posádky a 33 občanů Jižní Koreje. Do této lodě narazila velká hotelová loď Viking Sigyn a menší plavidlo šlo za sedm vteřin ke dnu. [celá zpráva]

Po havárii se povedlo zachránit sedm lidí, sedm lidí zemřelo a 21 lidí je pohřešovaných. [celá zpráva]

Policie ve čtvrtek oznámila, že vzala do vazby kapitána větší lodi, 64letého Ukrajince.

Foto: MTI

Na místo neštěstí dorazil i lodní jeřáb.

Většina obětí a pohřešovaných byla v čase nárazu v kabině vyhlídkové lodě a jejich těla jsou pravděpodobně uvězněna v potopeném trupu u Markétina mostu nedaleko budovy maďarského parlamentu.

Foto: MTI

Loď Mořská panna na archivním snímku

U Markétina mostu postavili vojáci v průběhu čtvrtka ponton, z něhož se potápěči opakovaně pokusili dostat k potopené lodi. Proud však byl natolik silný, že své pokusy pokaždé vzdali.

Na místě se odpoledne objevil také lodní jeřáb, s jehož pomocí by se měli pokusit potopenou loď vyzvednout. Podle záchranářů to však může trvat i několik dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám