Hlavní obsah

Německé vládní strany ztratily, do Bruselu míří překvapivě i Zelení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Evropské volby skončily v Německu s velkým překvapením. Vládní strany výrazně ztratily. Unie CDU/CSU získala 28,9 procenta, v roce 2014 přitom získala 35,3 procenta. Debaklem skončily eurovolby pro německé sociální demokraty (SPD). Získali 15,8 procenta, v minulém hlasování to bylo 27,3 procenta. Překvapením je ovšem zisk Zelených. Hlas jim dalo 20,5 procenta voličů, což je o plnou polovinu více než v roce 2014. Tehdy to bylo 10,7 procenta.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Oslavy ve štábu německých Zelených

Článek

Do Evropského parlamentu se propracovala s 11 procenty také protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Ta si proti poslednímu hlasování polepšila o 2,1 bodu. Uspěla především na východě Německa, kde v Sasku i Braniborsku porazila CDU.

Své zástupce v Evropském parlamentu budou mít i strany Levice a Svobodní demokraté (FDP). Levice si přišla na 5,5 procenta a FDP na 5,4.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Šéfka německých sociálních demokratů Andrea Nahlesová. Její budoucnost v čele strany je nejistá.

Část z 96 křesel vyčleněných pro německé europoslance získali i zástupci neparlamentních stran. Pro volby do Evropského parlamentu není ve spolkové republice stanovena minimální procentní hranice, kterou by bylo potřeba překonat. Mandáty mají mimo jiné recesistická Strana, konzervativní Svobodní voliči (FW) nebo Piráti.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Radost s příměsí hořkosti zavládl v unii CDU/CSU. Uprostřed šéfka CDU Annegreta Krampová-Karrenbauerová, vlevo šéf CSU Mark Söder, vpravo Manfrwd Weber

Křesla německých zástupců v europarlamentu budou rozdělena následovně: CDU/CSU – 29, Zelení – 20, SPD – 16, AfD – 11, Levice – šest, FDP – pět. O zbylých devět mandátů se podělí menší strany. Volební účast dosáhla 61,4 procenta.

Jednotlivé spolkové země hlasovaly významně odlišně. V Bádensku-Württembersku zabodovali Zelení, ovšem vládní strany zaznamenaly významný propad. CDU ztratila 8,5 a SPD 9,5 bodu proti roku 2014.

Bavorsku dopadly volby podle očekávání. CSU vyhrála a její současný výsledek lehce převyšuje zisk z roku 2014. Polepšili si i Zelení. Také v této spolkové zemi sociální demokraté ztratili. AfD si polepšila.

Historického vítězství dosáhli Zelení v Berlíně, kde získali 27,8 procenta. Druhou nejsilnější stranou se v Berlíně stala CDU s 15,2 procenty. Přitom v roce 2014 se v Berlíně stali vítězi sociální demokraté.

Braniborsku dali voliči nejvíce hlasů protiimigrační AfD (19,9 procenta), razantní propad zažila sociální demokracie.

Navzdory celostátnímu výsledku se v Brémách sociální demokraté se stali vítězi.

Propadáky SPD

Hamburku se na prvním místě umístili Zelení (31,2 procenta), s velkým odstupem byli následovaní SPD a teprve na třetím místě se umístila CDU.

Hessensku si vítězství připsala CDU, na druhé místě byli Zelení. V Meklenbursku-Předním Pomořansku zabodovala CDU následovaná AfD. SPD propadla až na třetí místo. V Dolním Sasku voliči dali hlas CDU a Zeleným, třetí místo patřilo SPD.

Voliči v Severním Porýní-Vestfálsku dali nejvíce hlasů CDU, Zeleným a SPD. V Porýní-Falci zabodovala CDU, na druhé příčce se umístila SPD a za ní Zelení.

Sársku zvítězila CDU a na druhém místě SPD. Podle očekávání zvítězila v Sasku protiimigrační AfD, na druhém místě je CDU. Velký propad v této zemi zažili sociální demokraté, dostali se až na páté místo.

V Sasku-Anhaltsku dali voliči nejvíce hlasů CDU a AfD. Totální propadák zažila SPD. Ve Šlesvicku-Holštýnsku triumfovali Zelení se ziskem 29,1 procenta hlasů. Získali o 16,7 bodu více než při posledním hlasování, druhá příčka patři CDU. Durynsko volilo především CDU a AfD.

Reklama

Výběr článků

Načítám