Hlavní obsah

Dva obviněné z Kuciakova případu stíhají za další vraždu

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Miroslav Marček a Tomáš Szabó, kteří jsou obviněni z loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, byli obviněni i z vraždy podnikatele Petra Molnára. V pondělí o tom informovala slovenská policie.

Foto: Policie SR

Pistole, kterou měl být podnikatel zastřelen a již policie nalezla v blíže neupřesněném vodním toku.

Článek

Molnára podle policie plánovaně zavraždili kvůli penězům 16. prosince 2016. Vnikli do jeho domu a zabili ho dvěma výstřely do hlavy. Policie zveřejnila fotografie zbraně, kterou měl být podnikatel zavražděn.

„Zbraň byla nalezena ve vodním toku,“ uvedla policie. V dubnu hledala policie vražednou zbraň ve Váhu a v Malém Dunaji nedaleko města Kolárovo.

Marčekovi a Sabóovi hrozí v případě prokázání viny doživotní trest.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Marček se před časem přiznal, že on zastřelil novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Původně figuroval v případu, který loni otřásl celým Slovenskem, jako řidič a střílet měl Szabó. Po výpovědi Marčeka se jejich role vyměnily.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta. V případu vraždy novináře a jeho snoubenky jsou obviněni rovněž Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó a kontroverzní podnikatel Marian Kočner. Všichni jsou ve vazbě.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám