Hlavní obsah

Někteří mohli žít. Cestující z přední části hořícího suchoje si zachraňovali zavazadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očití svědci evakuace pasažérů letadla Suchoj, které v neděli začalo hořet po nepodařeném přistání v Moskvě, hovoří o neuvěřitelné nedisciplinovanosti, která mohla mít za následek zbytečné oběti na životech. V pondělí o tom napsal ruský server Vesti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ohořelého letadla Suchoj Superjet 100 na moskevském letišti ŠeremetěvoVideo: Reuters

 
Článek

Lidé cestující v zadní části letadla byli zablokovaní na svých místech, protože cestující z přední části zachraňovali svá zavazadla, píše server s odvoláním na očitá svědectví.

Touha pasažérů nepřijít o své věci mohla podle odborníků stát životy ostatních lidí, pro které byl průchod mezi sedadly zatarasen, zatímco zadní nouzový východ nebyl k dispozici, píší Vesti.

Na internetu se objevily záběry z letištní plochy při evakuaci, ze kterých je zřejmé, že někteří zachránění s sebou mají i svá zavazadla, což je v rozporu s evakuačními předpisy.

Při havárii letounu Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě. Většina mrtvých se udusila kouřem. Stroj letící do Murmanska se krátce po startu pokusil o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela zadní část letadla. O příčinách neštěstí se stále jen spekuluje, většina ruských médií hovoří o úderu blesku.

Zavazadla cennější než životy?

Otázka kolem zanechání příručních zavazadel na palubě v případě nouzové evakuace však není ničím novým. Poprvé se o tomto problému v poslední době začalo hlasitěji mluvit poté, co v roce 2016 při evakuaci lidí z hořícího letadla v Dubaji na letu EK521 jeden z pasažérů natočil, jak se lidé před ním snaží vyndat příruční zavazadla z přihrádek nad hlavou. Letušky na ně tehdy křičely, aby si nevšímali svých zavazadel a jeden po druhém skákali na záchrannou skluzavku.

V USA jsou v tomto ohledu už o něco dále. Po incidentu letecké společnosti American Airlines 28. října loňského roku, kdy se vznítilo letadlo na letišti v Chicagu, došlo k menšímu posunu. Bylo doporučeno provést studii, nakolik zpomalili neukáznění cestující evakuaci tím, že se snažili vzít si svá příruční zavazadla. To samozřejmě zakazují podmínky přepravy snad všech aerolinek, lidé však v nouzových situacích tato nařízení často ignorují.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Trosky havarovaného stroje Suchoj Superjet 100, který v neděli vzplál po přistání na moskevském letišti Šeremetěvo

Podle magazínu Travel Pulse právě i na letišti v Chicagu mnoho pasažérů ignorovalo instrukce, aby zanechali příruční zavazadla na palubě. Bylo již doporučeno zavedení vysokých pokut pro ty pasažéry, kteří by se o něco takového během nouzové evakuace pokusili. Úřad pro civilní letectví ve Velké Británii už navíc něco obdobného řešil v roce 2015, když měl na stole studii „Management příručních zavazadel v případě evakuace letadla“.

Mnozí odborníci volají po tom, aby v případě, kdy cestující neuposlechne a při evakuaci si vezme své příruční zavazadlo, byla uložena pokuta až do výše 250 000 dolarů, tedy zhruba 5,7 milionu korun. K zavedení vysokých pokut se kloní i Asociace stevardů (CWA), protože by se tak mohlo podařit snížit riziko, které při takové neukázněnosti hrozí ostatním pasažérům a palubnímu personálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé utíkají z hořícího letadlaVideo: AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám