Hlavní obsah

Jsme v klimatické nouzi, hlásí Británie

Jako první stát na světě vyhlásila tento týden Británie „stav klimatické a environmentální nouze“. Poslance k tomu přiměla iniciativa Jeremyho Corbyna (69), šéfa labouristické opozice, který nyní doufá, že dojde k dominovému efektu a přidají se i další vlády.

Foto: Phil Noble, Reuters

Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn

Článek

K mimořádnému kroku došlo pouhý týden poté, co se na britské zákonodárce obrátila s naléhavou výzvou švédská studentka Greta Thunbergová (16). Dívka trpící poruchou autistického spektra a hyperaktivitou se stala hlavní tváří globálního mládežnického hnutí za tvrdší ekologickou politiku.

Souběžně s její iniciativou se odehrávaly v britských městech už přes týden demonstrace skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) a skupiny Momentum napojené na Labouristickou stranu. Zablokovaly nejnavštěvovanější památky Londýna a ochromily metropoli. Mimo jiné se jich účastnila herečka Emma Thompsonová (60), držitelka Oscara.

Teenagerka žádá okamžitou akci

Thunbergová ve čtvrtek rozhodnutí britských poslanců přivítala. „Je to první a významný krok, protože vysílá jasný signál o tom, že se nacházíme v krizi. Pokračující klimatická a ekologická krize musí být naší prioritou,“ reagovala s tím, že „stav nouze nelze řešit jinak než jako stav nouze“.

„Nyní by ale měly Británii následovat i další země. Slova je třeba ihned změnit v akci,“ tweetovala.

Dívka opakovaně tvrdí, že proti „klimatickému zhroucení“ se v podstatě nijak nebojuje. Vystoupila i v Evropském parlamentu i na Světovém ekonomickém fóru a setkala se s papežem Františkem.

Skupina Extinction Rebellion v reakci na rozhodnutí britského parlamentu oznámila, že jde o „první krok k tomu, aby vláda mluvila o stavu ekologického nebezpečí pravdivě“.

Skotsko a Wales šly příkladem

Počátkem týdne vyhlásily stav klimatické nouze i regionální parlamenty ve Skotsku a Walesu. Americká televize CNN ovšem připomíná, že jasná definice tohoto pojmu neexistuje, stejně jako ani nepanuje konsenzus ohledně rychlosti a rozsahu potřebných změn.

Přesto už stav nouze vyhlašují v Británii i jednotlivá města, například Londýn, Bristol a další místní zastupitelstva. Labouristé také vyzvali vládu, aby si do roku 2050 stanovila ambiciózní cíl nulových emisí skleníkových plynů.

Agentura Opinium Research v posledním průzkumu zadaném organizací Greenpeace zjistila, že v Británii si 63 procent dotázaných myslí, že klimatické ohrožení je reálné a aktuální. Stratég Robin Webster z nátlakové skupiny Climate Outreach míní, že se ve věci ekologické hrozby mění nálady veřejnosti.

„Thunbergová se svým přirovnáním o požáru celé planety zasáhla do černého a oslovila desetitisíce lidí,“ řekl Webster.

Matkou Thunbergové je operní zpěvačka Malena Ernmanová (48), předkem z otcovy strany Svante Arrhenius, který v roce 1896 poprvé vypočítal skleníkový efekt oxidu uhličitého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám