Hlavní obsah

Boháči se po miliardách skládají na obnovu katedrály

– Paříž

Rodina Arnaultových, jejíž koncern LVMH vyrábí luxusní zboží, v úterý oznámila, že věnuje na obnovu požárem poničené katedrály Notre-Dame 200 milionů eur (přes pět miliard korun). Následovala tak krok francouzského miliardáře Françoise-Henriho Pinaulta, manžela herečky Salmy Hayekové, který už v době požáru slíbil sto milionů eur.

ŽIVĚ: Požár katedrály Notre-DameVideo: Reuters/AP

 
Článek

Majitel LVMH Bernard Arnault patří podle časopisu Forbes mezi pětici nejbohatších lidí světa. LVMH působí v mnoha sektorech prodeje luxusního zboží a vlastní na 70 značek. Jsou mezi nimi módní značky Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šperky a voňavky Bvlgari, hodinky Hublot, šampaňské Dom Pérignon či řetězec parfumérií Sephora.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První snímky vnitřku vyhořelé katedrály Notre-DameVideo: Reuters

Arnault tak následoval rozhodnutí francouzského miliardáře Françoise-Henriho Pinaulta, který stojí v čele skupiny Kering, že na opravu chrámu přispěje 100 miliony eur (2,6 miliardy korun). Skupina Kering vlastní značky Gucci a Yves Saint Laurent.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak vyhořela katedrála Notre-Dame v PařížiVideo: Reuters, AP

Finanční dary na opravu jednoho ze symbolů Paříže, který vážně poničil rozsáhlý požár, se začaly shromažďovat ještě v době, kdy oheň v pondělí zuřil v plné síle. Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Hořící katedrála Notre-Dame.

Peníze na opravu slíbila i francouzská charita Fondation du Patrimoine.

Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katedrála Notre-Dame na archivních záběrech před požáremVideo: Reuters

Ještě v době požáru francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval k obnově 850 let staré katedrály a oznámil, že bude zahájen mezinárodní projekt sbírky peněz pro rekonstrukci: „Všichni společně opravíme katedrálu, je to bezpochyby součást francouzského osudu, je to projekt na příští léta.“

Reklama

Výběr článků

Načítám