Hlavní obsah

Britští poslanci v průlomovém hlasování vyloučili brexit bez dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Dolní sněmovna britského parlamentu těsně před středeční půlnocí nejtěsnější možnou většinou schválila návrh zákona, který pověřuje premiérku Theresu Mayovou usilovat o odklad brexitu, bude-li zemi 12. dubna hrozit varianta bez dohody. Poslanci návrh předložený během dne schválili poměrem hlasů 313 ke 312, návrh teď směřuje do horní parlamentní komory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Britští poslanci vyloučili brexit bez dohodyVideo: Reuters

 
Článek

Zákon má vyloučit takzvaný tvrdý brexit a zajistit, aby Spojené království Evropskou unii opustilo na základě dohody. Zákon schválený v Dolní sněmovně ukládá premiérce, aby si vyžádala parlamentní souhlas s podrobnostmi o případném odkladu a dává poslancům právo jeho délku upravit.

Zákon, jehož platnost nepodléhá schvalování na půdě EU, podle agentury AP Sněmovna lordů pravděpodobně podpoří. Jednat o něm bude zřejmě už ve čtvrtek.

Na schválení dohody o brexitu momentálně zbývá Británii osm dní. Pokud by nebyla schválena, hrozil by odchod bez dohody. Jakýkoli další odklad brexitu však musí jednomyslně schválit všech 27 států Evropské unie.

Ve středečním druhém ze tří čtení právní předpis z dílny opozičních i vládních poslanců, který předložila bývalá labouristická ministryně Yvette Cooperová, prošel velmi těsně - o pouhých pět hlasů.

Foto: Reuters TV, Reuters

Labouristická poslankyně Yvette Cooperová hovoří v parlamentu

Zastánci rázné odluky Velké Británie od EU z řad konzervativců byli přístupem Cooperové pobouřeni. Normálně se jedná o zákonech několik měsíců. „Je těžké tvrdit, že jsme vedli velmi uvážlivou debatu, když protlačili zákon přes sněmovnu během čtyř hodin. To není uvážlivá debata, to je ústavní nehoráznost,” řekl BBC poslanec Mark Francois.

Vláda předložila k zákonu dodatek, který měl omezit jeho moc, ale neuspěla, utrpěla druhou nejhorší porážku v historii po prvním odmítnutí návrhu dohody o brexitu. Smeten ze stolu byl rozdílem 180 hlasů. Vláda varovala, že zákon by omezil možnosti vlády prodloužit brexit za 12. duben.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová při projevu v parlamentu

Podle Mayové by Británie měla odejít z evropského bloku nejpozději 22. května, tedy před evropskými volbami. Zároveň vyzvala vůdce opozice Jeremyho Corbyna, aby s ní jednal o nalezení východiska z brexitového patu. Ten s tím souhlasil. Schůzka byla označena za konstruktivní, ale žádné závěry nepřinesla.

Premiérka Theresa Mayová a předseda labouristů Jeremy Corbyn se domluvili na postupu, jak dosáhnout schválení dohody o brexitu.

Kancelář premiérky oznámila, že obě strany ”ukázaly pružnost” a shodly se na ”závazku ukončit současnou nejistotu okolo brexitu”. Corbyn však po schůzce řekl, že to byly ”užitečné rozhovory bez závěru” a že na pozici premiérky se ”nezměnilo tak moc, jak čekal”.

Ministr financí Philip Hammond ale po schůzce překvapivě řekl, že labouristický návrh, aby se jakákoli dojednaná dohoda o brexitu předložila lidu ke schválení, je zcela oprávněný.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu v europarlamentu řekl, že pokud britská sněmovna do 12. dubna schválí dosud odmítanou dohodu o spořádaném brexitu, krátkodobý odklad britského odchodu z EU do 22. května je možný.

Anketa

Jakou variantu brexitu považujete nyní za nejlepší?
Co nejdřívější odchod Británie bez ohledu na dohodu s EU
41,8 %
Odklad brexitu kvůli vyjednání dohody, ale ne za termín eurovoleb
1,1 %
Dlouhodobý odklad brexitu a účast Britů v eurovolbách
1,2 %
Zrušení brexitu
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2180 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám