Hlavní obsah

Zabiják Islámského státu dostal v Řecku status uprchlíka a 500 eur, napsal server

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bojovník teroristické organizace Islámský stát Hassan F. (27), kterého zadrželi minulý pátek v Maďarsku, získal v Řecku status uprchlíka a anonymní platební kartu, na níž měl k dispozici 500 eur (12 800 korun). V úterý o tom informoval maďarský server hirado.hu.

Foto: MTI

Transportér protiteroristické jednotky TEK v centru Budapešti

Článek

Syřan byl zadržen minulý pátek v uprchlickém táboře v Maďarsku na základě informací získaných z mezinárodního vyšetřování. Hassan F. je podezřelý, že od roku 2016 bojoval v řadách extremistické organizace Islámský stát. Měl se podílet na vraždě 20 lidí v syrském městě Homs. Oběťmi byli členové rodiny jednoho muže, kterého nutili, aby vstoupil do řad Islámského státu. Když to odmítl, povraždili mu část příbuzných, což mělo sloužit jako výstraha pro ostatní.

„Syřan je rovněž podezřelý z účasti na dalších popravách formou stínání hlav,“ řekl mluvčí maďarské prokuratury Tibor Ibolya. Maďarská televize uvedla, že Hassan F. měl organizovat také sebevražedné útoky.

Hassan F. u soudu tvrdil, že je agentem řecké tajné služby, které měl pomáhat při odhalování členů Islámského státu mezi uprchlíky a mezi občany členských zemí Evropské unie, kteří se vrátili do Evropy.

„Tyto informace prověříme za pomoci zahraničních partnerů,“ řekl šéf maďarské protiteroristické jednotky TEK János Hajdu. Bezpečnostní analytik József Horváth vyloučil, že by orgány kterékoli členské země Unie spolupracovaly s bývalým členem Islámského státu.

Syřan byl poprvé zadržen už loni 30. prosince na budapešťském letišti Ference Liszta, protože se při pasové kontrole prokázal falešnými doklady. Na základě toho byl odsouzen k podmíněnému trestu vězení a na tři roky vypovězen ze země.

Během přípravy jeho vydání do Řecka, kde předtím obdržel status uprchlíka a anonymní platební kartu s 500 eur, se díky mezinárodní spolupráci bezpečnostních složek přišlo na jeho skutečnou identitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám