Hlavní obsah

Migrační pakt OSN podle Budapešti migraci nezastavuje, ale řídí

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Migrační pakt Spojených národů, který v lednu schválilo 152 členských států, podle Budapešti migraci nezastavuje, ale spíš ji řídí. Řekl to v úterý maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó (FIDESZ) v televizi M1.

Foto: MTI

Ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó vystupuje na zasedání maďarského parlamentu

Článek

Maďarský ministr označil dokument za nebezpečný a upozornil, že Evropská unie chce dosáhnout toho, aby tento dokument byl závazný pro všechny členské země. „Dokument přitom líčí migraci tak, jako kdyby nepředstavovala žádné bezpečnostní riziko,“ konstatoval šéf maďarské diplomacie. Migrační pakt podle ministra staví migraci do pozice základního lidského práva. „To je nonsens, vždyť neexistuje takové právo, že někdo ukáže prstem na mapu a pak ilegálně překročí desítky hranic, aby se tam dostal,“ dodal Szijjártó.

Dokument podle Budapešti dává státům na výběr pouze ze tří možností: buď patří do kategorie států, odkud migranti pocházejí, nebo budou tranzitní zemí a třetí možností je cílová země migrace.

„Není tam ani slovo o zemích, které nechtějí patřit ani do jedné z těchto kategorií, a Maďarsko takovou zemí je,“ zdůraznil Szijjártó. „Je suverénním právem Maďarska, aby se rozhodlo, koho do země vpustit chce a koho nikoliv,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

Od migračního paktu, který je právně nezávazným dokumentem, si jeho příznivci slibují mezinárodní spolupráci v řešení problémů migrace či lepší boj proti pašerákům lidí. Podle kritiků ale text prezentuje migraci jako pozitivní fenomén, čímž podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že text stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací.

Pakt byl schválen Valným shromážděním OSN. Pět zemí hlasovalo proti: Česko, Maďarsko, Polsko, Izrael a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám