Hlavní obsah

Slovenský tisk: Slováci chtějí změnu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vítězství právničky Zuzany Čaputové (45) v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku hodnotí tamní tisk jako vyjádření touhy lidí po změně po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Tisk předpokládá, že Čaputová uspěje i ve druhém kole a stane se první slovenskou prezidentkou.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová

Článek

Čaputová získala 40,57 procenta hlasů a Šefčovičovi odevzdalo hlas 18,66 procenta voličů. Už dříve zveřejněné výsledky v neděli potvrdila státní volební komise.

Podle deníku Sme přesvědčila Čaputová lidi, že volí cestu slušnosti, práva a pravdy. Za největší slabinu jejího soupeře Maroše Šefčoviče (52) označil list expremiéra a předsedu strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

„Směr podporuje Šefčoviče, ale jeho popularita klesá,“ upozornil deník Sme. Čtvrtinu hlasů odevzdaných Štefanu Harabinovi a Marianu Kotlebovi, kteří vsadili na otevřené rusofilství, antiimigrantské emoce a některé jejich komunikační kanály na otevřený antisemitismus, označil list za alarmující výsledek.

Denník N konstatoval, že Čaputovou pravděpodobně nemůže nic zastavit ani před druhým kolem voleb. „Vítězství Čaputové je oprávněným důvodem k oslavě. Výrazně jsme se posunuli směrem k normálnější zemi. A to není vůbec málo," dodal list. „Čaputová vstupuje do druhého kola jako favorit. Její náskok před Šefčovičem je příliš velký a jeho politická podpora je limitovaná,“ přidal se web Aktuality.sk.

Deník Pravda přivítal, že ve druhém kole voleb nebudou Harabin ani Kotleba. „Ve druhém kole nebudeme nuceni poslouchat hrozby o tom, jak nový prezident hned po nástupu do funkce zruší všechny naše mezinárodní smlouvy, nesmysly o tajně dovážených a rozmísťovaných migrantech či rozhodovat se pod tlakem xenofobního a rasistického extrému,“ napsal list.

Vizitky postupujících kandidátů
Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, co je závazné pro všechny členské státy unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.
Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

V prvním kole se o přízeň voličů ucházelo celkem 13 kandidátů. Volební účast dosáhla 48,74 procenta, byla tedy o něco vyšší než před pěti lety, kdy v prvním kole voleb hlavy státu přišlo k volebním urnám 43,4 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám