Hlavní obsah

Boj o křeslo slovenského prezidenta začal bez velkých jisker

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zatímco před prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku bylo občas slyšet ostré vymezování se, kampaň před druhým kolem bude zřejmě klidnější. Vyplývá to z profilu obou finalistů Zuzany Čaputové (45) a Maroše Šefčoviče (52) a naznačila to i jejich nedělní první diskuse.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Článek

„Jsem ráda, že oba nemusíme čelit extrému,“ přiznala Čaputová v reakci na to, že do druhého kola nepostoupili kandidáti jako Štefan Harabin či Marian Kotleba.

Ani při této konstelaci však není vyloučeno, že Čaputová bude čelit silné negativní kampani. Konspirační média se už před prvním kolem uchýlila k podpásovým útokům ve formě například graficky zakřiveného nosu Čaputové na fotografii, což mělo naznačovat její údajný židovský původ a údajnou podporu ze strany miliardáře George Sorose.

Čaputová zvolila nekonfrontační tón kampaně a na takové útoky schválně nereagovala. Úplně ji však neminuly. „Překvapila mě míra silné nenávisti některých lidí,“ přiznala při hodnocení kampaně.

Šefčovič se v úvodu nedělní diskuse snažil vymezit vůči Čaputové ve věcném duchu, když zdůraznil rozdíly v hodnotových názorech obou kandidátů. „Paní Čaputová oslovila 40 procent lidí, kteří v podstatě nemají problém s takovými tématy, jako je pozitivní vnímání otázky kvót a migrace, liberální přístup k hodnotám, které Slovensko držely tak dlouho nad vodou. To jsou hodnoty křesťanské,“ zdůraznil kandidát s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie.

„Uvidíme rovněž velké rozdíly, s jakými budeme přistupovat k sociální politice,“ upozornil Šefčovič, který vyjádřil přesvědčení, že prezidentské volby vyhraje.

Čaputová ani v tomto případě na výpady nereagovala. „Zvykla jsem si v průběhu kampaně, že se setkávám s nálepkami, které nepatří do mého hodnotového a názorového světa. V případě, že potřebuji definovat problémy Slovenska a kriticky pojmenovat jevy, s nimiž nesouhlasím a považuji je za hodné změny, tak je budu otevřeně komunikovat,“ zdůraznila.

Favoritka voleb chce oslovit voliče těch kandidátů, kteří do druhého kola nepostoupili. „Ucházím se o hlasy všech voličů,“ konstatovala.

Předběžně vyjádřil podporu Čaputové neúspěšný prezidentský kandidát z prvního kola a předseda vládní strany Most-Híd Béla Bugár. Čaputová s ním zatím nejednala.

Vizitky postupujících kandidátů
Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, co je závazné pro všechny členské státy unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.
Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám