Hlavní obsah

Slovenská kampaň má do selanky daleko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští víkend se na Slovensku koná první kolo prezidentských voleb a kampaň se v posledních dnech notně přiostřila. Přispěl k tomu i současný prezident Andrej Kiska (56), který se naprosto nepokrytě postavil na stranu Zuzany Čaputové (45), favoritky hlasování o hlavě státu.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Favorité slovenských prezidentských voleb Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová

Článek

Kiska vyzval ke „spojení hlasů za slušné a spravedlivé Slovensko“ za jednoho kandidáta. „Podporuji Zuzanu Čaputovou. Bude dobrou prezidentkou,“ sdělil Kiska na Facebooku.

Maroš Šefčovič (52), nezávislý kandidát s podporou vládní strany Směr-sociální demokracie, vzápětí naznačil, že Kiskova podpora může být součástí dohody o případném udělení milosti současné hlavě státu jeho nástupkyní.

Kiska Šefčovičovi vytýká manýry

Kiska totiž koncem února připustil, že po červnovém ukončení mandátu může být obviněn v daňové kauze své rodinné firmy KTAG a hrozí mu 7 až 12 let vězení. Vyšetřování souvisí s tím, že před prezidentskými volbami v roce 2014 firma KTAG účtovala do nákladů výdaje na Kiskovu propagaci.

Kiska ve druhém kole porazil právě tehdejšího premiéra Roberta Fica (54) o celých dvacet procentních bodů. V případu byl zatím obviněn jeden z jednatelů společnosti KTAG. „Trestní stíhání je Ficovou mstou za to, že jsem mu jako prezident odmítl slíbit politický důchod v ústavním soudu,“ řekl Kiska v narážce na fakt, že Fico se musel vzdát svých ambicí v taláru.

Nešla jsem do politiky proto, abych se hádala
Zuzana Čaputová

Právnička Čaputová v jedné z předvolebních debat řekla, že by k případné žádosti o milost Kisky přistupovala jako k žádosti kteréhokoli jiného občana, ale Směr za tím vidí politický obchod. „Taková vyjádření, jaká jsem slyšel od pana prezidenta, nejsou hodna jeho úřadu. Pokud bych byl já na místě prezidenta, tak bych si zachoval nadstranickost do posledního dne v úřadu,“ zdůraznil Šefčovič.

Kiska reagoval, že Šefčovič zcela přebírá manýry Směru, který mu platí prezidentskou kampaň. „V posledních dnech šíří fikci o nějaké prezidentské milosti. Nemám proč žádat o milost a neučiním to,“ vzkázal Kiska.

Nekonfrontační kampaň

Hlavní favoritka voleb vsadila na nekonfrontační kampaň. „To, čemu se chci určitě vyhnout, je jakýkoliv protiútok. Konfliktů je dost a já jsem nešla do politiky proto, abych se hádala, ale abych pomohla nebo přinesla řešení,“ řekla Čaputová.

Na setkání s občany se opakovaně postavila na stranu občanského hnutí Za slušné Slovensko, které zorganizovalo masová shromáždění po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Řekla, že si protesty nenechala ujít. „Lidé stojí v přesile vůči ekonomické či politické moci. Mnozí lidé se nevzdávají (možnosti) chopit se svých práv. Pro mě je to dobrá zpráva o zemi,“ citovala ČTK z vystoupení Čaputové na mítinku v Dunajské Stredě.

Rozvedená právnička a matka dvou dětí neskrývá své liberální názory například ohledně možnosti adopce dětí páry stejného pohlaví, a dokonce i interrupcí. byť Slovensko zatím neumožňuje ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám