Hlavní obsah

Majitele domu, kde bydlí slovenský expremiér Fico, odsoudili na pět let za korupci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podnikatel Ladislav Bašternák, v jehož bytě v bratislavském komplexu Bonaparte bydlí bývalý slovenský premiér Robert Fico, půjde na pět let do vězení. Ve čtvrtek o tom rozhodl bratislavský odvolací soud, který rovněž vyhověl žádosti prokuratury ve věci propadnutí veškerého podnikatelova majetku.

Foto: TV Markíza

Ladislav Bašternák

Článek

Bašternák, který se soudního stání nezúčastnil, byl shledán vinným ve věci neoprávněného vyplacení vratky daně z přidané hodnoty ve výši dvou milionů eur (51,6 milionu korun) v souvislosti s prodejem bytů v bratislavském komplexu Five Star Residence.

S komplexem je spojeno i jméno kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, který figuruje v tzv. mafiánských seznamech.

Bašternák v listopadu u soudu první instance vinu přiznal: „Jsem vinen a svého činu lituji.“  Podle prokurátora úřadu speciální prokuratury Mariána Vargy bylo jediným účelem prodeje sedmi bytů v komplexu Five Star Residence vylákání vratky ve výši dvou milionů eur od státu. Po vznesení obvinění Bašternák zmíněnou částku vrátil.

Denník N upozornil, že Bašternák koncem října 2018 pro jistotu převedl svou luxusní bratislavskou vilu na svou manželku.

Média na Slovensku spekulují o možném dopadu podnikatelových kauz na politiky. „Bašternákovy milionové podvody by nikdy nemohly fungovat, pokud by nebyly tolerovány lidmi z vedení finanční správy,“ konstatoval server aktuality.sk.

Podle webu se Bašternák měl o své bohatství a majetek dělit přímo s politiky. V této souvislosti jmenoval exministra vnitra Roberta Kaliňáka, exministra dopravy Jána Počiatka a expremiéra Roberta Fica.

„Kaliňák a Počiatek patřili k nejbohatším ministrům Ficovy vlády, i když původně vlastnili jen malou síť restaurací. Po vstupu do politiky jejich příjmy přesahovaly 100 milionů korun,“ upozornil web.

Expremiér a šéf vládního hnutí Směr Robert Fico dodnes bydlí v bytě v Bašternákově komplexu Bonaparte, jehož hodnota přesahuje 700 tisíc eur (18 milionů korun). Opozice už ho vyzvala, aby se z komplexu neprodleně vystěhoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám