Hlavní obsah

Pouta, drogy, hladovění, výhrůžky. Tak se staral španělský gang o seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navenek to byl exkluzivní pečovatelský dům pro seniory, uvnitř to spíš vypadalo jako horor, popisuje server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung vilu v přímořském městečku Chiclana v Andalusii. Senioři tam byli drženi v poutech, bez jídla, často zdrogováni. Mnozí pobyt nepřežili, policistům se podařilo dva penzisty ve zbědovaném stavu osvobodit, píše server.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odhalením „domu hrůzy“ začala španělská policie rozkrývat gang, který vedl německo-kubánský pár. Zatím bylo zadrženo šest lidí, dalších devět je podezřelých ze spoluúčasti na páchaní trestné činnosti. Skupina se zaměřovala především na movité seniory ze zahraničí, které týrali a nakonec okradli. Během několika let obrali penzisty o zatím prokázaných 1,8 milionu euro (přes 46 milionů korun)

Štěstí měl penzista z Německa a důchodkyně z Nizozemska, které policisté v domě objevili. Oba byli zdrogovaní, podvyživení, špinaví a v poutech. Okamžitě byli převezeni do nemocnice a jejich stav se výrazně zlepšil. Měli by se stát také korunními svědky v celém případu.

Skupina se zaměřovala na movité penzisty bez příbuzných, které přemluvila k tomu, aby se odstěhovali do vily u moře v městečku Chiclana. Vzápětí seniory obrali o jejich úspory, pod nátlakem z nich dostali veškerý majetek, a nakonec je týráním a hladověním sprovodili ze světa.

To byl i případ Němky Marie B., která žila na kanárském ostrově Tenerife. Gang ženu přemluvil, aby svůj dům prodala a přestěhovala se do jejich vily v městečku Chiclana. Tam ji ale drželi v poutech a pod nátlakem ji obrali nejen o peníze z jejích konta, což bylo asi 160 tisíc euro, ale také o sumu, kterou získala z prodeje domu na ostrově Tenerife.

Žena ovšem stále udržovala spojení se svou sousedkou z Německa, a když se odmlčela, sousedka ji nahlásila jako pohřešovanou. Policisté Mariu nalezli, vyslechli a převezli na jiné místo. Gang ji ovšem vypátral a krátce před svým zatčením ji za pomoci padělané plné moci chtěli převézt na tajné místo. Maria B. jim ale zemřela za nejasných okolností ve voze. Zda skonala z přirozených příčin, nebo ji zavraždili, se dnes už neprokáže. Její ostatky byly okamžitě zpopelněny.

Kolik obětí má skupina na svědomí, vyšetřovatelé zatím zjišťují. Existují náznaky, že čtyři další senioři, kteří se v posledních čtyřech letech ocitli v péči zadržených, také zemřeli. Gang chtěl z kořisti postavit hotel na Playa del Plamar na jihošpanělském pobřeží Costa de la Luz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám