Hlavní obsah

Fico se mi mstí, vydírá mě a zastrašuje, řekl Kiska o expremiérovi

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský prezident Andrej Kiska v pátek řekl, že po červnovém ukončení mandátu může být obviněn v daňové kauze své rodinné firmy KTAG a hrozí mu sedm až 12 let vězení. Celý případ označil za mstu expremiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) za to, že jej odmítl jmenovat ústavním soudcem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezident Andrej Kiska na páteční tiskové konferenci

Článek

V případu byl zatím obviněn jeden z jednatelů společnosti KTAG. Vyšetřování souvisí s tím, že před prezidentskými volbami v roce 2014 firma KTAG účtovala do nákladů výdaje na Kiskovu propagaci. Kiska ve druhém kole porazil právě tehdejšího premiéra Fica o celých dvacet procentních bodů.

„Trestní stíhání je mstou Fica za to, že jsem mu jako prezident odmítl slíbit politický důchod v ústavním soudu. Z návrhu obvinění je zřejmé, že až v červnu skončí můj mandát prezidenta Slovenské republiky, budu obviněn i já osobně. Hrozí mi trest odnětí svobody na sedm až dvanáct let. Přesně tak vypadá msta," řekl Kiska na mimořádné tiskové konferenci v bratislavském Prezidentském paláci.

Vydírání a zastrašování

Hlava státu mluvila o vydírání a zastrašování ze strany předsedy strany Směr. „Když jsem řekl manželce, že mi hrozí sedm až dvanáct let, začala se třást. Má čtrnáctiletá dcera byla nechtěně účastníkem této diskuse, plakala dvě noci a od té doby, pokaždé když odjíždím do Bratislavy, obejme mě a ptá se, jestli mě nezavřou,“ přiblížil reakce své rodiny Kiska.

Fico měl před časem pohrozit hlavě státu obnovením války, pokud ho nejmenuje předsedou ústavního soudu.

Lidé na Slovensku jsou svědky příběhu nezvládnutého ega, které se vymklo kontrole
prezident Andrej Kiska

„Na osobním setkání 14. ledna v přítomnosti předsedy vlády Petra Pellegriniho zaznělo, že v případě jeho jmenování se situace ve vztahu ke mně utlumí na všech frontách a úrovních. Odmítl jsem, nikdy jsem se nenechal, ani se nenechám vydírat a nedám se zastrašit. Ficovi jsem vzkázal, že ho soudcem ústavního soudu nejmenuji,“ uvedl Kiska. Fico se nakonec kandidatury na ústavního soudce vzdal.

Hlava státu na adresu bývalého premiéra řekla, že je na něm vidět, že se bojí. „Jako prezident jsem smutný a zděšený, do jakého stadia se naše země dostala. Lidé na Slovensku jsou svědky příběhu nezvládnutého ega, které se vymklo kontrole a zbavilo se i posledních nánosů civilizovanosti,“ dodal Kiska na adresu expremiéra.

Fico vzápětí odmítl, že by nějak ovlivňoval vyšetřovací orgány v případě vyšetřování firmy KTAG. „Obvinit předsedu nejsilnější politické strany, že má na špagátu policii a prokuraturu a že tyto instituce na povel spustí proces obvinění konkrétní osoby, to je silná káva," řekl Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám