Hlavní obsah

Dron nad letištěm Gatwick mohl ovládat zaměstnanec

Londýn

Dron, který v prosinci na několik dnů ochromil londýnské letiště Gatwick, mohl vypouštět stávající nebo bývalý zaměstnanec letiště. S odvoláním na blíže neupřesněné zdroje v britské vládě to ve čtvrtek napsal deník The Times. Vyšetřovatelé soudí, že stroj nejspíše ovládala osoba se znalostí letištního areálu.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Všechny lety byly zrušeny.

Článek

„Analýza výpovědí svědků, mezi nimiž byli i nejvýše postavení pracovníci letiště, dovedla vyšetřovatele k přesvědčení, že dron nejspíše ovládal někdo, kdo znal rozmístění objektů,“ uvádí The Times. Podle jednoho ze zdrojů deníku se vyšetřovatelé vážně zabývají možností, že pachatelem byl „roztrpčený zaměstnanec“.

„(Pilot dronu) znal slepá místa, kde dron nemohl být zasažen. Zjevně to byl někdo s velmi dobrou znalostí Gatwicku, někdo, kdo tam pracoval,“ citoval list The Times jeden z nejmenovaných vládních zdrojů.

Policie agentuře Reuters spekulace listu The Times nepotvrdila.

Paralyzované letiště před Vánocemi

Dron krátce před vánočními svátky ochromil druhé nejrušnější letiště v Británii na 36 hodin, když se nad jeho areálem objevil několikrát v různě dlouhých intervalech. Letiště kvůli tomu zrušilo tisícovku spojů a výluka dopadla na 140 000 pasažérů. [celá zpráva]

Policie v hrabství Sussex nashromáždila 130 svědectví o incidentu a při vyšetřování obešla přes 1100 domácností v okolí Gatwicku. Dron, který způsobil na Gatwicku v čase největšího vytížení chaos, se policistům nepodařilo najít.

Policie v Sussexu kvůli průběhu vyšetřování prosincového incidentu čelila tvrdé kritice. Krátce po obnovení provozu na Gatwicku zadržela dvě osoby. [celá zpráva] O dva dny později je ale propustila bez jakýchkoli obvinění. [celá zpráva] Žádné další zatčení v případu zatím neprovedla.

Létání s drony je v současnosti v Británii zakázáno do vzdálenosti jednoho kilometru od okraje letišť, přičemž za porušení předpisu hrozí i vězení. Britská vláda už oznámila, že od poloviny března se bezpečnostní pásmo kolem letišť rozšíří na pět kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám