Hlavní obsah

Británii zasáhl sněhový blizard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Spojené království čelí extrémnímu počasí. Ostrovy zasáhl takzvaný blizard, jež doprovází přívaly sněhu a mrazivé teploty. Podle deníku The Daily Mail prožila Británie zatím nejchladnější noc letošního roku. Teploty klesají až k minus patnácti stupňům, což je na ostrovní poměry velmi nízká teplota.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británie je pod sněhem, na dálnici A30 uvázly desítky autVideo: Matt Argyle, AP

 
Článek

Ani výhled do dalších hodin a dní není podle meteorologů příliš pozitivní.

„Sněžení původně směřující ze severu a východu přes části jižní a severozápadní Anglie bude pokračovat,“ předpovídá meteorologická služba.

Foto: Phil Noble, Reuters

Británii zasypal sníh

Silničáři varují, že je riskantní vyjíždět a doporučují lidem využívat hromadnou dopravu.

Co je blizard
Jako blizard se označuje silný, suchý a velmi studený vítr. Často je doprovázen silným sněžením.

„Je to apokalypsa. Soudný den. Slyšel jsem, že je Exeter průjezdný, ale je to jako soudný den, jako ve filmech o chodících mrtvolách. Zbývá mi šedesát mil a můžu jet jen dvacet mil v hodině,“ hlásil jeden z řidičů podle Daily Mailu.

Na některých místech, například v Aberdeenshire ve Skotsku – klesala teplota až k minus patnácti, což je pro Británii krajně neobvyklé. Takovou zimu Spojené království nepamatuje od roku 2012. Potíže nastaly rovněž v letecké přepravě. Klíčová londýnská letiště Heathrow a Gatwick musela zrušit či odložit desítky letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám