Hlavní obsah

Řecký parlament schválil dohodu o změně názvu Makedonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecký parlament schválil po několikadenní diskusi 153 hlasy dohodu o změně názvu sousední Makedonie. Proti bylo 146 zákonodárců, napsala agentura DPA. Spor o jméno severního souseda dlouhodobě komplikoval vzájemné vztahy. Loni obě země uzavřely kompromis, na jehož základě bude nové pojmenování státu znít Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie.

Foto: Michael Varaklas, ČTK/AP

Řecký parlament, který odsouhlasil nový název Makedonie.

Článek

O dohodě měli řečtí poslanci původně hlasovat už ve čtvrtek. Kvůli velkému počtu zájemců o účast v debatě ale na hlasování došlo až v pátek. Řecký premiér Alexis Tsipras čelil kritice, že podporou dohody zradil národní zájmy. Přišel kvůli tomu také o koaličního partnera.

Přejmenování balkánské země má ukončit spory s Řeckem, jehož součástí je i severní provincie Makedonie. Atény trvaly na změně názvu od začátku 90. let, kdy země vyhlásila nezávislost na Jugoslávii, a blokovaly kvůli tomu zahájení rozhovorů o přistoupení bývalé jugoslávské republiky k EU i její členství v NATO.

Spory trvající čtvrt století

Atény si pojmenování bez přívlastku vyhrazují pro část svého území, protože se považují za dědice antické Makedonie. Ta víceméně zabírala území, jež dnes připadá Řecku, v pozdějších staletích však oblast nazývaná Makedonie zasahovala na území bývalé jugoslávské republiky, ale i do Bulharska, Albánie a Srbska.

Vztahy obou zemí se začaly zlepšovat v létě 2017 po nástupu nové makedonské vlády vedené sociálním demokratem Zoranem Zaevem. Atény byly ochotné přistoupit na jméno sousedního státu s použitím Makedonie, ale doplněný přívlastkem.

Dohoda s Řeckem již otevřela Makedonii cestu do NATO, které zemi pozvalo do svých řad na summitu konaném 12. července v Bruselu. Rozhovory o vstupu do Evropské unie by podle očekávání měly začít letos na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám