Hlavní obsah

Německá policie kvůli úniku dat politiků prohledala byt mladého ajťáka

Německá policie prohledala v neděli v souvislosti s rozsáhlým únikem osobních údajů a dokumentů politiků byt 19letého Jana S., IT technika v Heilbronnu, napsal server týdeníku Focus s odkazem na veřejnoprávní televizi ARD. Mladík byl podle televize vyslýchán několik hodin a v případu je veden jako svědek. Měl být ve styku s hackerem, který má mít únik dat na svědomí, uvedla ARD.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že u mě proběhla domovní prohlídka a byl jsem několik hodin vyslýchán. Momentálně nemohu na žádost BKA (Spolkový kriminální úřad, pozn. redakce) zveřejnit žádné další podrobnosti,“ uvedl Jan S. reportérům pořadu Kontraste na ARD.

Jan S. již dříve na Twitteru uvedl, že byl dlouhou dobu v kontaktu s hackerem, který si říká Orbit. Právě jemu se přičítá zveřejnění osobních dat politiků, hudebníků a hvězd Youtube. Jan S. ovšem popírá, že by on sám byl hackerem Orbitem.

Na internetu se do konce loňského roku objevily údaje celkem 994 osob zveřejňované přes jeden účet na Twitteru. Jsou mezi nimi politici všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Postižena byla i kancléřka Angela Merkelová nebo prezident Frank-Walter Steinmeier.

Většinou byla zveřejněna telefonní čísla nebo jiné kontakty. Zhruba 50 případů je ale považováno za závažnější - týkají se publikování dalších osobních dat, fotografií nebo korespondence.

Ministr vnitra Horst Seehofer slíbil, že se případ důkladně vyšetří. Během pondělí by se měl setkat se šéfy Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) a Spolkového kriminálního úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám