Hlavní obsah

Německý Marburg je ochoten přijmout odmítané migranty ze Středozemního moře

Marburg

Německé město Marburg se ve čtvrtek nabídlo jako „bezpečný přístav” pro dvaatřicet migrantů, které 22. prosince vylovila ze Středozemního moře loď Sea-Watch 3 německé neziskové organizace stejného názvu. Reagovalo tak na fakt, že přímořské státy migranty odmítají přijmout. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Město Marburg

Článek

Starosta stotisícového města ve spolkové zemi Hesensku na západě Německa Thomas Spies poslal dopis ministrovi vnitra Horstu Seehoferovi, v němž ho žádá, aby přijetí migrantů umožnil.

„Podle našeho přesvědčení a platného práva musí být lidé, kteří se na moři ocitnou v nouzi, zachráněni – bez ohledu na to, z jakého důvodu na moři jsou,” napsal starosta Spies v dopise adresovaném Seehoferovi.

Ochotná je i Neapol

Už ve středu projevilo ochotu k převzetí části migrantů ze Sea-Watch 3 Nizozemsko. Také starosta italské Neapole Leoluca Orlando ve čtvrtek řekl, že je připraven loď vpustit do přístavu. Italská vláda však razí přísnou protiimigrační politiku a přijetí lodí s migranty odmítá.

Loď Sea-Watch 3 pluje v mezinárodních vodách pod nizozemskou vlajkou. Na palubě se nachází 32 migrantů zachráněných ze člunu. Pocházejí z Nigérie, Pobřeží slonoviny a Libye. Jsou mezi nimi tři malé děti, tři teenageři bez doprovodu a čtyři ženy.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni od ledna do poloviny prosince připlulo do Evropy přes Středozemní moře 113 145 lidí, o rok dříve to bylo ve stejném období 168 258 lidí. Při pokusu migrantů dostat se do Evropy loni přišlo o život nebo je pohřešováno více než 2200 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám