Hlavní obsah

Malta nepovolila start letadlu nevládní organizace, které pomáhá hledat migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valetta

Maltské úřady ve středu nepovolily start malému průzkumnému letounu, který provozuje německá nevládní organizace Sea Watch spolu se švýcarskou humanitární iniciativou pilotů, napsal server týdeníku Focus. Stroj pomáhal u libyjských břehů vyhledávat migranty na gumových člunech. Rozhodnutí později potvrdily maltské úřady deníku Times of Malta.

Foto: Olmo Calvo, ČTK/AP

Migranti zachránění u libyjských břehů

Článek

Letoun Moonbird podle vyjádření nevládní organizace létal z Malty téměř každý den. Podle kapitána stroje Rubena Neugebauera spolupracovala jeho posádka s maltskými úřady i s italskou pobřežní stráží. V loňském roce byl stroj zapojen do záchrany asi 20 tisíc lidí.

Ostrov Malta se snaží razantně omezit příliv migrantů. Před několika dny uzavřela své přístavy pro všechna plavidla zahraničních nevládních organizací. Nejenže je nepřijímá, ale nedovoluje jim ani vyplout. [celá zpráva]

Zdůvodnila to vyšetřováním kauzy lodi Lifeline, kdy její kapitán nerespektoval nařízení italské pobřežní stráže a nalodil více než 230 běženců. Plavidlo potom nechtěla přijmout ani Malta, ani Itálie a křižovalo čtyři dny Středozemním mořem, než si po zdlouhavém jednání migranty rozebralo několik států Evropské unie. Malta zahájila soudní řízení s organizací Lifeline a kapitána lodi postavila před soud. [celá zpráva]

Malta také odmítla vpustit do přístavu loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms se 60 migranty z Afriky, které její posádka nalodila v sobotu u libyjských břehů. Přijmout je odmítla také Itálie. Nakonec jim povolilo vstup Španělsko, loď dorazila ve středu do Barcelony.

Reklama

Výběr článků

Načítám