Hlavní obsah

Hackeři ukradli a zveřejnili data německých politiků včetně Merkelové

– Berlín • Aktualizováno

Neznámí hackeři ukradli data stovek poslanců německého Spolkového sněmu a řadu jejich dokumentů s adresami a čísly kreditních karet. Zveřejnili je na internetu, uvedla v pátek německá rozhlasová stanice rbb. Vyšetřovatelé pracují i s verzí, že data vynesl někdo, kdo k nim měl přístup.

Foto: Milan Malíček, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Únikem jsou postiženi poslanci všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Mezi postiženými jsou podle Bildu i kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmmeier.

Na internetu se podle rbb objevila mimo jiné řada interních stranických dokumentů, například seznamy členů jednotlivých stran CDU/CSU, SPD, Zelených, Levice a FDP a jejich adres.

Nejvíce byli postižení poslanci unie CDU/CSU, zveřejněny byly různé údaje o 405 jejich poslancích včetně kancléřky Angely Merkelové. Na internetu se objevilo číslo jejího faxu, e-mailová adresa a několik dopisů.

Postiženo bylo i 294 sociálních demokratů, 105 zelených, 82 poslanců Levice a 28 politiků Svobodných. Terči útoku jsou i či předsedkyně dvou vládních stran Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) a Andrea Nahlesová (SPD).

U šéfa Zelených Roberta Habecka byla zveřejněna jeho rozsáhlá komunikace s rodinu. Zveřejněny byly i soukromé vzkazy generálního sekretáře SPD Larse Klingbeila a bývalého šéfa SPD Sigmara Gabriela, uvedl týdeník Focus.

V řadě textů lze najít citlivé osobní údaje, na internetu se objevily také obsahy soukromých chatů poslanců s jejich rodinnými příslušníky, dopisy, účty či kopie občanských průkazů německých zákonodárců. Zveřejněny byly i interní stranické dokumenty a pozvánky na stranické sjezdy či vnitrostranická komunikace.

U některých osob ale byly zveřejněny i účty a platby kartami a jejich autorizace.

Útok na celebrity a novináře

Postiženy byly i známé osobnosti. U satirika Jana Böhmermanna a moderátora Olivera Welkeho se dostala na veřejnost i jejich soukromá telefonní čísla a adresy manželek a dětí. Moderátor satirického pořadu Extra 3 Christian Ehring byl postižen zvláště silně, unikly 3GB jeho dat včetně fotek z dovolené.

Postiženo bylo i 33 novinářů, zejména zaměstnanců televizí ARD a ZDF, uvedl deník Rheinische Post. V případě zaměstnanců ARD šlo o cestovní pasy, očkovací průkazy a řidičáky.

Kdo je za masivní únik informací zodpovědný, není podle stanice rbb zatím jasné, stejně jako to, co bylo cílem jejich zveřejnění. Není rovněž zřejmé, zda je v tom, jaké dokumenty byly zveřejněny, nějaký systém. Zdá se ale, že byla zveřejněna všechna data, ke kterým se hackeři dostali, uvedla rbb. Podle ní se na internetu objevily i dokumenty několik let staré.

Žádné třaskavé materiály

Politicky třaskavé materiály novináři rbb při prvním prohledání zveřejněných dokumentů nenašli.

Odkazy na stránky, na kterých byly ukradené informace zveřejněny, hackeři rozšířili pomocí sociální sítě Twitter. Podle rbb byly tyto odkazy zveřejněny již před Vánocemi, a to ve formě jakéhosi adventního kalendáře, pozornost vyvolaly ale až ve čtvrtek večer. Twitterový účet zřejmě z Hamburku, který data zveřejnil, se podle rbb sám označuje za satiru, umění a bezpečnostní výzkum. Má 16 000 sledujících. Osobní údaje více či méně známých osobností se na tomto účtu objevují již od léta 2017.

Jasné zatím není, odkud ukradená data pocházejí. Podle rbb množství zveřejněných dokumentů dává tušit, že nejsou z jednoho zdroje.

Dokumenty poslanců AfD se na internetu podle rbb neobjevily.

Reklama

Výběr článků

Načítám