Hlavní obsah

Nepoučujte nás, odmítla Moskva výzvy Macrona a Merkelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu dotčeně reagovalo na páteční výroky německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se rusko-ukrajinského incidentu v Kerčském průlivu a Ruskem okupovaného Krymu.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Ministerstvo podle agentury TASS mimo jiné prohlásilo, že Německo a Francie by se místo "poučování" Ruska o lidských právech měly podívat na to, jak tato práva porušuje Kyjev.

"Místo snahy poučovat Rusko, vyzýváme naše partnery..., aby obrátili pozornost na do očí bijící fakta o tom, že Kyjev hrubě porušuje lidská práva a ty svobody, na nichž tolik záleží 'kolektivnímu Západu'," uvedlo podle agentury TASS ministerstvo zahraničí.

Zároveň uvedlo, že Rusko "nadále zajišťuje svobodnou plavbu" Kerčským průlivem "v souladu se stávajícími rusko-ukrajinskými dohodami, vnitrostátními právními předpisy a příslušnými mezinárodními normami". Ovšem ministerstvo zároveň upozornilo, že "samozřejmě s přihlédnutím k reálným bezpečnostním rizikům, hrozbám a možným provokacím ze strany Ukrajiny a jejích západních přátel".

Merkelová a Macron v pátek vyzvali Rusko, aby propustilo ukrajinské námořníky, které zajalo minulý měsíc i s jejich loděmi v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem, což Moskva odmítá. Podle ní 24 zadržených námořníků nelegálně překročilo ruské hranice a bude s nimi naloženo podle ruského práva. Ukrajina Rusko v souvislosti s tímto incidentem obvinila z agrese.

Ukrajinští námořníci byli zadrženi na konci listopadu, když se vojenská loď a dvě lodě, které ji doprovázely, pokoušely dostat přes Kerčský průliv do ukrajinského přístavu Mariupol.

Foto: Mapy.cz

Kerčský průliv odděluje Černé a Azovské moře a je jedinou námořní cestou, jak se dostat do několika významných ukrajinských přístavů. Z jedné strany průlivu je ruské území, z druhé strany Ruskem okupovaný Krym.

Reklama

Výběr článků

Načítám