Hlavní obsah

V Rusku hrozí epidemie HIV, loni tam přibylo přes 100 tisíc nakažených

– Moskva • Aktualizováno

Rusko, ale i další postsovětské státy jsou na prahu rozsáhlé a nekontrolovatelné epidemie viru HIV. Upozorňuje na to Světová zdravotnická organizace (WHO) a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV

Článek

V Rusku v roce 2017 zaznamenali 104 tisíc nových případů nakažení. Počet nositelů viru HIV tak už v zemi přesáhl 1,2 milionu.

Většina nových případů loni pocházela z heterosexuálního styku. To ukazuje, že nemoc se šíří mimo rizikové skupiny. „Počet nakažených může růst exponenciálně, pokud se protiopatření neposílí,” řekl agentuře Reuters expert WHO Masoud Dara. Ruští lékaři přiznávají, že pro účinnou léčbu nemají dost léků.

Látka metadon, náhražka drogy, jejíž řízená aplikace snižuje možnost nakažení injekční stříkačkou, je v Rusku zakázána.

V ostatních postsovětských státech stoupl za posledních deset let počet nakažení při heterosexuálním styku o téměř 60 procent, zjistila WHO.

V ČR loni přes 250 nových případů 

V České republice loni zaznamenali zdravotníci 254 nových případů nákazy. „Za období leden až říjen roku 2018 bylo nově zjištěno 178 případů, což je o 40 méně než ve stejném období předchozího roku 2017. Stávající data naznačují, že celkový počet za rok 2018 bude zhruba na úrovni roku 2012,“ uvádí zpráva Státního zdravotního ústavu.

Mezi případy zachycenými za prvních 10 měsíců roku 2018 bylo 104 občanů ČR a 74 cizinců s dlouhodobým pobytem.

Nejvíce - asi ze dvou třetin - se na přenosu nákazy v Česku podílí homosexuální muži, z necelé třetiny heterosexuálové a necelá dvě procenta tvoří injekční uživatelé drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám