Hlavní obsah

Skládání švédské vlády se nedaří. Pravice se s levicí neshodne a ultrapravici nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Předsedkyně švédské Strany středu Annie Lööfová ve čtvrtek oznámila, že vzdává své snahy o sestavení nové vlády. Možnost zformovat kabinet dostala před týdnem. Zářijové parlamentní volby ve Švédsku skončily patem a země dva a půl měsíce po hlasování stále nemá vládu.

Foto: TT News Agency, Reuters

Předsedkyně švédské Strany středu Annie Lööfová oznamuje, že není schopna sestavit vládu

Článek

Lööfová prohlásila, že zvážila řadu možností založených na široké podpoře z obou stran politického spektra.

„Bohužel, všechna tato řešení byla jednou nebo několika stranami zablokována,” řekla šéfka Strany středu po schůzce s předsedou parlamentu Andreasem Norlénem, která se protáhla o hodinu. Nyní je řada na Norlénovi, aby navrhl další krok.

Lööfová uvedla, že zvažovala tři možnosti: spolupráci středopravé koalice se sociálními demokraty, spolupráci středopravé koalice se Zelenými nebo menšinovou vládu. Ani jedna ale nevyšla.

Ve Švédsku neexistuje daná doba, dokdy musí vzniknout nová vláda. Předseda parlamentu ale může maximálně čtyřikrát vybrat kandidáta na premiéra, o němž nechá hlasovat poslance. Pokud žádný z kandidátů nezíská pro svou vládu podporu poslanců, musí se do tří měsíců uskutečnit nové parlamentní volby. K těm se země vzhledem k patové situaci blíží.

Parlament v polovině listopadu zamítl jako premiérského kandidáta předsedu Umírněné koaliční strany Ulfa Kristerssona poté, co předseda sociálních demokratů Stefan Löfven oznámil, že není schopen sestavit vládu a před parlament ani nepředstoupil. [celá zpráva] Norlén má tak ještě tři pokusy.

Posílení protiimigrační strany

Důvodem neúspěšných jednání o sestavení kabinetu je patový výsledek parlamentních voleb z 9. září.

Jediný mandát rozhodl, že vítězem voleb se stal středolevý blok vedený sociálními demokraty premiéra Löfvena, který obsadil 144 křesel z 349. V tomto bloku se Švédskou sociálnědemokratickou dělnickou stranou spolupracují také Levicová strana a Zelení.

Ve středopravé alianci je nejsilnější Kristerssonova Umírněná strana. Dále aliance zahrnuje ještě Liberály, Křesťanskodemokratickou stranu a právě Stranu středu s předsedkyní Lööfovou.

K patu přispělo, že protiimigrační strana Švédští demokraté, která má vazby na neonacisty, si od minulých voleb výrazně polepšila na 62 křesel. S ní ovšem všechny zbylé strany odmítají spolupracovat. Bez Švédských demokratů nelze vytvořit jinou vládu než tu, kde se spojí pravice s levicí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám