Hlavní obsah

Švédsko nakročilo k předčasným volbám, kabinet nesestavili ani sociální demokraté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Šéf švédských sociálních demokratů a odcházející premiér Stefan Löfven v pondělí oznámil, že se mu nepodařilo sestavit novou vládu. Už před ním se to nepodařilo předsedovi Umírněných Ulfu Kristerssonovi ze středopravé aliance. Jednání o nové vládě se vleče už osm týdnů, což je nejdéle ve švédské historii.

Foto: TT News Agency, Reuters

Předseda švédského parlamentu Andreas Norlén se zdraví s předsedou švédských sociálních demokratů Stefanem Löfvenem (vlevo).

Článek

„Za současné situace nemám možnost sestavit vládu, která by získala důvěru parlamentu,” řekl v pondělí novinářům Löfven, který od září stojí v čele země jako premiér v demisi. Předseda parlamentu Andreas Norlén pověřil Löfvena sestavením vlády 15. října. Měl na to dva týdny.

Důvodem vleklých jednání o kabinetu je patový výsledek zářijových parlamentních voleb. Jediný mandát rozhodl, že vítězem voleb se stal středolevý blok vedený sociálními demokraty nad středopravou aliancí. V 349členném Riksdagu obsadil středolevý blok 144 křesel a aliance středopravých stran 143 míst. [celá zpráva]

Ještě dvě možnosti

Dalších 62 křesel získali protiimigrační Švédští demokraté. Kvůli jejich vazbám na neonacisty hlavní politické strany před volbami jasně řekly, že se Švédskými demokraty nebudou spolupracovat.

Předseda parlamentu může vybrat kandidáta na premiéra čtyřikrát. Pokud žádný z kandidátů nezíská pro svou vládu podporu poslanců, musí se do tří měsíců uskutečnit nové parlamentní volby. Předpokládá se, že třetí možnost bude mít předsedkyně strany středu Annie Lööfová.

Tlak na ustavení vlády je velký, protože do 15. listopadu by měl být předložen parlamentu návrh rozpočtu na příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám