Hlavní obsah

Nejsme vazalem USA, odpověděl Macron na Trumpovy výpady

– Paříž

Francie a Spojené státy jsou dávnými spojenci, kteří by se vůči sobě měli chovat s respektem, vzkázal americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Reagoval tím na Trumpovu kritiku Francie. Trumpovi vzkázal, že Francie není vazal USA, ale spojenec.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron s americkým protějškem Donaldem Trumpem se spolu v Paříži během oslav konce první světové války usmívali, následně si ale vyměnili pár ne právě přátelských slov.

Článek

"Spojené státy jsou náš historický spojenec a budou jím dál. Je to spojenec, s nímž jdeme do všech rizik, s nímž podstupujeme ty nejsložitější operace. Ale být spojenec neznamená být vazalský stát," prohlásil Macron.

Přestřelka vznikla už minulý týden, kdy Macron prohlásil, že Evropa by měla mít armádu, která by ji dokázala ubránit před Čínou a Ruskem, ale i před Spojenými státy. Trump tato slova označil za velmi urážlivá.

Politici si to prý při oslavách konce první světové války v Paříži vysvětlili, Trump ale posléze napsal: "Za první a druhé světové války bylo (útočníkem) Německo - jaké to mělo důsledky pro Francii? V Paříži se začali učit německy, než přišly USA."

V úterý si přisadil slovy, že Macron není ve Francii oblíbený, francouzská obchodní politika je špatná a každý desátý Francouz je nezaměstnaný.

Macron to kritizoval s ohledem na to, že ten den, tedy 13. listopadu, si Francie připomínala útoky v Paříži, při nichž zemřelo 130 lidí. Na místě by prý byla podle Macrona základní slušnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám