Hlavní obsah

V Palermu začala konference o Libyi, účastní se i Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

Slavnostní večeří začala v pondělí v sicilské metropoli Palermo dvoudenní mezinárodní konference o budoucnosti Libye. Vedle představitelů obou soupeřících libyjských vlád zúčastní mimo jiné šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová, zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí či zástupci Ruska.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte a libyjským velitelem Chalífou Haftarem v Palermu.

Článek

Ačkoli to do poslední chvíle nebylo jisté, přicestoval i generál Chalífa Haftar, který ovládá východ Libye. Mezi účastníky konference je také český premiér Andrej Babiš.

Babiš ještě před začátkem večeře pořádané italským premiérem Giuseppem Contem prohlásil, že stabilní Libye je pro Evropskou unií klíčové téma, sám je ovšem prý zvědavý, kdo všechno se nakonec úterního plenárního jednání zúčastní.

Analytici přílišná očekávání od palermské schůzky nemají, neboť budou chybět hlavní světoví lídři, jako jsou německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron či jeho ruský kolega Vladimir Putin.

Spojené státy na konferenci zastupuje náměstek ministra zahraničí pro Blízký východ a severní Afriku David Satterfield.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety - ten na východě, který má podporu Libyjské národní armády (LNA) generála Haftara, neuznává vládu premiéra Fáize Sarradže v Tripolisu, jenž ovšem má podporu OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

Stabilizací situace v Libyi je pověřena OSN, která minulý týden oznámila, že volby se v zemi budou konat nejdříve na jaře příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám