Hlavní obsah

Nizozemsko vydalo poprvé v historii pas pro třetí pohlaví

Poprvé ve své historii vydalo Nizozemsko pas, v němž je v položce pohlaví uvedeno písmeno X, tedy značka pro neutrální pohlaví, napsal list The Independent. Pro genderově neutrální doklad se rozhodla do té doby žena, sedmapadesátiletá Leonè Zeegersová.

Foto: Profimedia.cz

Leonè Zeegersová a její genderově neutrální pas

Článek

Původně se narodila jako muž. To bylo také zaneseno do jejího rodného listu. Problémy s pohlavím podle svého vyjádření začala pociťovat během puberty. Úspěšnou operaci pohlaví podstoupila ale až v roce 2001. Bývalá atletka a zdravotní sestra se přesto necítí být ani ženou, ani mužem. Identifikovala se spíše jako tzv. třetí pohlaví nebo intersexuál.

Možnost uvádět třetí pohlaví v oficiálních dokumentech vychází z rozhodnutí nizozemského soudu, který letos v květnu umožnil lidem, kteří se neidentifikují jako muž nebo žena, aby měli v dokladech genderově neutrální X.

Foto: Profimedia.cz

Detail pasu Leonè Zeegersové

S variantou X počítá i Německo

V Evropě je vydání takového pasu novinkou. S možností uvádět písmeno X do dokladů počítá sice také Německo, kdy tamější vláda odsouhlasila příslušný návrh zákona, předloha ale stále čeká na své projednání v německém parlamentu.

„Vláda kancléřky Angely Merkelové schválila příslušný návrh zákona 15. srpna 2018. V současné době je zákon v parlamentu a prochází legislativní procedurou,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva vnitra Harald Neymanns. Při narození dítěte lze tedy zaznamenat jako pohlaví buď mužské, nebo ženské, anebo kolonku nechat nevyplněnou, dodal mluvčí. Podle odhadů žije v Německu asi 80 tisíc intersexuálních osob.

Německá vláda reagovala odsouhlasením zákona na rozhodnutí tamějšího ústavního soudu, který dospěl k závěru, že dosavadní právní úprava je v této záležitosti v rozporu s osobnostními právy a se zákazem diskriminace zakotvenými v ústavě. U soudu si stěžoval člověk, který žádal o změnu pohlaví. V úředních dokumentech byl veden jako žena, ale podle předloženého chromozomatického testu nebyl ani ženou, ani mužem.

Třetí pohlaví uznává například Austrálie, Nový Zéland, Kanada či Malajsie.

Anketa

Měla by podle vás ČR oficiálně zavést pohlaví X pro lidi, kteří se necítí být ani mužem, ani ženou?
Ano
7,1 %
Ne
92,9 %
Celkem hlasovalo 5421 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám