Hlavní obsah

Italský ministr poslal kvůli migrantům na hranici s Francií policisty

Na hranici mezi Itálií a Francií budou rozmístěni italští policisté. V sobotu to oznámil italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který tak reagoval na další případ, kdy francouzští četníci převezli migranty přes hranici do Itálie. Francouzské úřady tvrdí, že jde o postup dohodnutý oběma policejními sbory.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

„Hlídkové vozy byly vyslány do Claviere, aby tam kontrolovaly a chránily hranici,” citovala agentura APA Salviniho sobotní oznámení na jeho twitterovém účtu.

„Xté zneužití francouzských úřadů, které těží i z dobré vůle naší policie, bude mít důsledky,” zdůraznil šéf protiimigrační strany Liga.

Dle dohody, brání se Francouzi

Salvini zveřejnil na svém facebooku video, zachycující auto francouzského četnictva v italském pohraničním středisku Claviere. Z auta vystupují tři migranti. Prefektura francouzského departementu Hautes-Alpes to označila za „normální postup” dohodnutý mezi francouzskou a italskou policií. Poukázala kromě toho na to, že odpovídá evropskému právu. Salvini to ale rázně popřel.

„Časy se změnily,” varoval Salvini. Řím prý nebude trpět, aby „cizinci zadržení na francouzském území byli přiváženi do Itálie, aniž by naše bezpečnostní síly mohly prověřit jejich identitu.”

Nová italská vládní koalice Hnutí pěti hvězd a Ligy nastavila vlivem Salviniho od počátku mandátu tvrdou linii migrační politiky. Italové například zavřeli přístavy lodím neziskových organizací, Salvini prosadil přísný dekret o migraci a naposledy jeho ministerstvo zarazilo imigrační program kalábrijského města Riace, které bylo dáváno za vzor integrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám