Hlavní obsah

V Británii propustili z vězení kazatele nenávisti Choudaryho

Londýn

V Británii v pátek propustili z vězení známého radikálního muslimského duchovního Anjema Choudaryho, kterého soud v roce 2016 uznal vinným z vyzývání k podpoře teroristické organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura AP.

Foto: Luke MacGregor/File Photo, Reuters

Anjem Choudary se svým příznivcem

Článek

Jednapadesátiletý Choudary je jednou z nejznámějších postav britské islamistické scény. V minulosti stál v čele britských islamistických organizací Muhádžirun, Islam4UK či Muslimové proti křižáckým výpravám. Islam4UK mimo jiné oslavovala teroristické útoky na USA z 11. září 2001. [celá zpráva]

K následovníkům propuštěného kazatele nenávist patřili například atentátníci, kteří v roce 2013 zavraždili britského vojáka Leeho Rigbyho. [celá zpráva]

Přísný dohled 

Na svobodě bude muset rodák z Londýna Choudary nosit elektronický náramek. Po setmění nebude smět vycházet ze svého obydlí a nebude se moci ani stýkat s nikým, kdo byl v minulosti obviněn z trestného činu souvisejícího s extremismem.

Nebude rovněž smět navštěvovat určité mešity. Choudaryho jméno se navíc dostalo na sankční seznam OSN. Britská vláda tak může v případě potřeby zmrazit jeho majetek a zakázat mu cestovat.

Deradikalizaci odmítl

Choudary se na svobodu dostal na základě zákona, který odsouzeným umožňuje odpykat si polovinu trestu mimo vězení. Brány věznice opustil čtyři měsíce před uplynutím půlky trestu, neboť se mu započítala i doba strávená ve vazbě.

Podle zpravodajské stanice BBC se Choudary odmítl ve vězení zapojit do projektu, jehož cílem je deradikalizace islamistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám