Hlavní obsah

Azurové pobřeží znečistilo palivo uniklé při srážce lodí

Ekologická katastrofa postihla jihofrancouzské Azurové pobřeží. Celkem 16 kilometrů znečistilo uniklé palivo po srážce kyperské kontejnerové lodi a tuniského trajektu ve Středozemním moři nedaleko Korsiky. Olejovitou látku moře vyplavilo na pláže u turistických letovisek Saint-Tropez, Sainte-Maxime a Ramatuelle, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po srážce dvou nákladních lodí u Korsiky se v moři vytvořila olejová skvrnaVideo: AP

 
Článek

Prefektura postiženého departementu Var vyzvala obyvatele, aby se paliva smíchaného s mořskými rostlinami nedotýkali a nepokoušeli se mazlavou hmotu sami odstranit. O jejím výskytu mají jen informovat úřady, které vyhlásily stav ekologické nouze.

Znečištěná je také známá písečná pláž Pampelonne, kterou v 50. letech proslavil snímek Rogera Vadima A bůh stvořil ženu s Brigitte Bardotovou.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Saint-Tropez zná mnoho lidí díky četnickým filmům.

Kyperská kontejnerová loď a tuniský trajekt se srazily mezi italským přístavem Janov a francouzským ostrovem Korsika v neděli 7. října. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, do moře ale uniklo podle odhadu až 600 krychlových metrů paliva. Většinu se jej podařilo francouzskému a italskému námořnictvu odčerpat. Příčina nehody, která se stala na relativně klidném moři a za dobré viditelnosti, zatím není známa.

Reklama

Výběr článků

Načítám