Hlavní obsah

V Paříži protestovaly tisíce lidí proti sociální politice vlády

Paříž

Tisíce lidí protestovaly po celé Francii proti sociální politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona. Odbory tvrdily, že v Paříži demonstrovalo přes 50 tisíc lidí, policie jejich počet ale odhadla na 11 500 a média na něco přes dvacet tisíc lidí. Zatím jsou informace o jednom zraněném.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

V Paříži demonstrovaly tisíce lidí proti sociální politice vlády.

Článek

Protestní průvod doprovázelo ve francouzské metropoli velké množství policistů.

Odbory tvrdí, že současná sociální politika vlády a další oznámené reformy ohrožují "ty nejslabší, nejchudší a nejbezbrannější" členy společnosti. K protestům vyzvaly státní zaměstnance, důchodce a nezaměstnané, kterých se současné reformy týkají.

Úterní demonstrace je namířená například proti údajně příliš pomalé valorizaci důchodů. „Měsíčně jsem přišel o 50 eur (1300 korun),“ řekl agentuře AFP technik na penzi François Manugal.

Centristický politik a někdejší investiční bankéř Macron během prezidentské kampaně sliboval, že zmodernizuje francouzskou ekonomiku. Mnoho voličů mu ale teď vyčítá, že z jeho reforem těží jen velké firmy, a obviňuje ho z nedostatku sociálního cítění. Macron například snížil daně bohatým a korporacím, zatímco omezil některé sociální dávky a růst důchodů s nadějí, že to vytvoří nová pracovní místa. Nezaměstnanost se však stále drží na přibližně devíti procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám