Hlavní obsah

NATO chystá obří cvičení na severu Norska

Oslo

Síly Severoatlantické aliance uspořádají v říjnu na severu Norska největší cvičení za posledních 16 let kvůli hrozbám z Ruska. Moskva si totiž klade nároky na Arktidu a buduje tam základny. Ruská vojska tam též aktuálně cvičí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NATO uspořádá rozsáhlé vojenské cvičení v NorskuVideo: Reuters

 
Článek

Cvičení Trident Juncture 18 se od 25. října do 7. listopadu ve středním a východním Norsku a v oblastech severního Atlantiku a Baltského moře zúčastní 45 tisíc vojáků, 10 tisíc vozidel, 150 letadel a 60 lodí z celkem třiceti zemí, protože zapojeny nebudou jen armády aliančních států, ale i jejich partnerských zemí včetně Švédska a Finska.

Proč se tak velké cvičení koná na severu Norska, vysvětlila agentuře Reuters norská ministryně zahraničí Söreide Eriksenová: „Tato oblast má narůstající důležitost pro Rusko. Vidíme, že tam častěji cvičí a posiluje tam svou přítomnost. Jeho velké cvičení, které tam právě probíhá, je také důkazem, jak se zvyšuje mobilita jeho armád,“ dodal.

USA mění přístup

Agentura Reuters připomíná, že Norsko má na severu za polárním kruhem společnou hranici s Ruskem poblíž poloostrova Kola, kde kotví ruská Severní flotila. V oblasti také Rusko buduje nové základny a letiště. I když napětí mezi Západem a Ruskem roste, Spojené státy o oblast neprojevovaly v posledních letech takový zájem a až nyní začínají měnit svůj přístup.

Arktida je bohatá na suroviny, zejména na energetické zdroje.

Norsko je členem NATO, ale na jeho území nejsou trvale přítomné zahraniční jednotky. V Norsku se ale pravidelně konají rozsáhlá cvičení. Jedním z důvodů je velká rozloha země a malá hustota obyvatel, druhým pak, že tamní studené a chladné počasí představuje výzvu pro vojáky členských zemí, aby se naučili operovat v extrémních podmínkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám