Hlavní obsah

Katalánský premiér podmínil podporu španělské vlády referendem o nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Barcelona

Katalánský premiér Quim Torra dnes pohrozil šéfovi španělské vlády Pedru Sánchézovi, že pokud nedá do listopadu zelenou katalánskému referendu o nezávislosti, katalánští separatisté už nebudou jeho kabinet podporovat. Menšinová vláda socialisty Sáncheze se bez 17 hlasů katalánských separatistů neobejde. Španělský kabinet Torrovi vzkázal, že vypsání plebiscitu nemá v plánu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový katalánský premiér Quim Torra

Článek

„Trpělivost Katalánců není bezedná, Pedro Sánchez už nemá žádný manévrovací prostor,” prohlásil podle agentury AFP před katalánským parlamentem Torra, „pokud do listopadu nebude na stole návrh o referendu o nezávislosti (Katalánska), separatistické hnutí nemůže garantovat stabilitu sněmovny.”

Sánchezův kabinet vládne od 1. června. Vyslovení nedůvěry bývalé vládě konzervativce Mariana Rajoye iniciovali socialisté kvůli korupční kauze někdejších regionálních politiků tehdy vládnoucí Lidové strany (PP). V návrhu na vyjádření nedůvěry byl jako nový premiér uveden šestačtyřicetiletý Sánchez.

Socialisty při hlasování podpořila radikální levicová strana Podemos (67), valencijská koalice Compromís (čtyři poslanci), katalánští separatisté (17 hlasů), baskičtí nacionalisté (sedm hlasů) a jeden poslanec z Kanárských ostrovů.

Nový premiér obnovil dialog s katalánským parlamentem a navrhl referendum o větší autonomii regionu. Referendum o nezávislosti Katalánska Sánchez odmítl.

V reakci na Torrovu žádost podobná slova opakovala vládní mluvčí Isabel Celaáová, podle níž se Madrid nenechá separatisty vydírat: „Naší odpovědí je samospráva a ne nezávislost, soužití místo odtržení.” Dodala, že Torra nemusí do listopadu čekat, neboť se do té doby nic nezmění.

Katalánští separatisté si v pondělí demonstracemi po celém regionu připomínali první výročí referenda o nezávislosti, které bývalá katalánská vláda uspořádala přes zákaz Madridu a při němž španělská policie bránila lidem v hlasování; při tom bylo loni 1. října podle katalánského ministerstva zdravotnictví zraněno na 900 lidí, většina z nich lehce.

V pondělí bylo při střetech radikálních separatistů s policisty zraněno 32 policistů. Španělský premiér toto násilí odsoudil a Torra byl zprvu obviňován, že „radikálům dodává odvahy”. Katalánský premiér nakonec před regionálním parlamentem vyzval k separatisty k nenásilné mobilizaci.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám