Hlavní obsah

Vášně kolem voleb v Rusku. Komunistovi při sčítání ubývalo hlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok/Moskva

Výsledky voleb gubernátora v ruském Primorském kraji na Dálném východě popudily komunisty. Jejich kandidát, který v průběžných výsledcích druhého kola vedl, nejenže prohrál, ale při sčítání hlasů mu jich v jeden okamžik dokonce ubylo. Uvedl to list The Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Komunistický kandidát na gubernátora Iščenko zahájil na protest hladovkuVideo: AP

 
Článek

Po sečtení 98,77 procenta hlasů vedl kandidát komunistů Andrej Iščenko s 245 095 hlasy. Jeho protikandidát Andrej Tarasenko z Jednotného Ruska jich měl získat 233 801. Zdálo se, že je rozhodnuto, ale Tarasenko, jehož podpořil ruský prezident Vladimir Putin, naráz kouzelně ztrátu dohnal.

Při zveřejnění dalších průběžných výsledků už měl Tarasenko 247 396 hlasů. Zatímco jemu přibylo přes 13 tisíc hlasů, Iščenkovi pět hlasů překvapivě ubylo.

Obrázky zachycující vývoj při 98,77 a 99,03 procenta sečtených hlasů.

Iščenko odmítl výsledky uznat, protože po sečtení 80 procent hlasů měl náskok osmi procentních bodů. „Přátelé, ukradli nám hlasy. Já jsem vyhrál tyto volby. Braňme své výsledky,“ napsal na svém facebookovém profilu. Současně vyhlásil hladovku a vyzval své příznivce, aby zahájili časově neomezený protest. Ve Vladivostoku se shromáždilo několik set lidí.

Volební komise prudkou změnu výsledků v závěru sčítání vysvětlila tím, že naposled se započítaly hlasy z nejodlehlejších oblastí, kde je největší podpora Jednotného Ruska. Organizace dohlížející na volby ale v oblasti už přijaly několik stížností na výsledky včetně těch směřujících na údajné přepisování výsledkových listin.

„Nepotvrdíme výsledek, dokud neprošetříme všechny stížnosti,“ řekla šéfka volební komise Jelena Pamfilovová agentuře TASS.

Nepopulární důchodová reforma

V prvním kole byl Tarasenko jasným vítězem, když získal 46,57 procenta hlasů. Iščenko obdržel 24,64 procenta hlasů. Pro Iščenka ale pak hlasovali lidé, kteří v prvním kole dali hlasy jiným kandidátům.

Tarasenko zřejmě doplatil na rozhodnutí ruské vlády zvýšit věk odchodu do důchodu. Reformu – byť s určitými výhradami – podpořil i prezident Vladimir Putin. Komunisté reformu odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám