Hlavní obsah

Rakousko chce prosadit celoevropský limit pro běžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zavedení horní hranice pro příjem běženců ve všech členských zemích Evropské unie a budování center k vracení migrantů ve třetích zemích by chtělo prosadit Rakousko v rámci řešení migrační krize, napsal magazín Der Spiegel. Týdeník připomíná, že návrhy jsou už několik měsíců staré, Vídeň je pouze lehce přepracovala, ale trvá na nich.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Uprchlíci na rakousko-německé hranici v Achleitenu u Pasova

Článek

S receptem řešení migrace však vláda kancléře Sebastiana Kurze narazila v Německu. Ministerstvo zahraničí vedené sociálním demokratem Heiko Maasem je označilo za „tendenčně formulované“. Zcela podle něj zpochybňují integrační schopnost cizinců a hovoří o nich v souladu s předsudky o špatně vzdělaných mladých mužích, kteří se dopouštějí trestných činů.

Rakousko proto návrh přepracovalo, ustoupilo například z požadavku udělovat azyl pouze lidem, kteří respektují evropské hodnoty, a změnilo rétoriku. V plánu ovšem stále zůstává požadavek na celoevropskou horní hranici pro příjem uprchlíků nebo centra k vracení odmítnutých žadatelů o azyl ve třetích zemích.

Na rozdíl od německého ministerstva zahraničí mají návrhy podle všeho podporu u tamního ministerstva vnitra. Jeho šéf Horst Seehofer (CSU) po zářijovém jednání se svým rakouským protějškem Herbertem Kicklem konstatoval, že v této oblasti podporuje Vídeň ve všem, o co v rámci předsednictví EU usiluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám