Hlavní obsah

„Babiš, hanba Evropy!“ „Babiš je lhář!“ Na premiéra v Berlíně čekali demonstranti

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Skandováním česky „Babiš do vazby“, „Hanba“, „Babiš, hanba Evropy“ a anglicky „Babiš je zloděj“, „Babiš je lhář“ narušilo ve středu několik desítek protestujících slavnostní uvítání českého premiéra před německým spolkovým kancléřstvím v Berlíně. Andrej Babiš přijel do Berlína na pozvání kancléřky Angely Merkelové.

BEZ KOMENTÁŘE: Babiš je lhář, Babiš je zloděj, křičeli demonstranti na premiéra v BerlíněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lidé skandovali s cedulemi a českou a evropskou vlajkou už před Babišovým příjezdem a pokračovali, když premiér Merkelové představoval českou delegaci.

Záznam: Tisková konference Angely Merkelové a Andreje BabišeVideo: Reuters

Během státních hymen pokřikování utichlo, a ozvalo se znovu při odchodu Babiše s Merkelovou do budovy kancléřství. Protestovalo zhruba 30 až 40 lidí z ČR.

Hlavní téma: migrace a evropský rozpočet

Babiš ještě před odletem novinářům řekl, že Německo je druhý největší investor v Česku a klíčový obchodní partner, třetina českého vývozu směřuje do SRN a čtvrtina německého vývozu do ČR. Babiš ocenil, že řada německých firem investuje do vědy a výzkumu, což je podle něj priorita.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová přijala českého premiéra Andreje Babiše s vojenskými poctami

Za hlavní téma návštěvy premiér označil rozpočet EU a migraci. „Řešení migrace je spojeno s penězi. Hrubě se mi nelíbí návrh příštího rozpočtu EU, vidím v něm 75 miliard euro, které by se daly použít na řešení migrace,“ řekl novinářům s tím, že navyšovat peníze a počty pracovníků evropské pohraniční agentury Frontex je podle něj zbytečné.

„Členské státy to zvládnou samy svými jednotkami,“ podotkl s tím, že řešení vidí ve větším přísunu peněz jižním státům EU a hlavně v jednotném postoji, že Evropa uprchlíky nepřijímá.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová přijala českého premiéra Andreje Babiše s vojenskými poctami

Podle premiéra je kromě toho potřeba vytvořit podobné dohody jako má nyní EU s Tureckem, Marokem, Tuniskem, Alžírskem, Libyí a Egyptem a připravit Marshallův plán pro Afriku, aby lidé z kontinentu neprchali do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám