Hlavní obsah

Bratři Kaczyňští budou o pamětní desku chudší

Právo, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v úterý obletěla Polsko oficiální zpráva, ze premiér Mateusz Morawiecki odhalí pamětní desku věnovanou jeho stranickému šéfovi Jaroslawu Kaczyňskému a jeho zesnulému bratru Lechovi. Mělo k tomu dojít v pátek u příležitosti 30. výročí stávky v kolébce legendárního odborového hnutí Solidarita v gdaňské loděnici, v jejímž čele prý měla tehdy stát nejslavnější polská dvojčata.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polský politik Jaroslaw Kaczynski

Článek

Záměr vládního Práva a spravedlnosti (PiS) však vyvolal v Polsku takovou vlnu posměšků, že sám Kaczyňski na poslední chvíli odhalení tabule zrušil.

„Pamětní deska na počest bratrů Kaczyňských v gdaňské loděnici je důkazem toho, že současná moc v Polsku je stejně hloupá, jakož i nebezpečná,“ upozornil Tomasz Lis, šéfredaktor časopisu Newsweek Polsko.

Do loděnice si zašel na čtvrthodinu

Jerzy Borowczak, který společně s Lechem Walesou patřil mezi hlavní organizátory stávek v Gdaňsku, nad dodatečným vytvářením mýtu o historickém hrdinství bratří Kaczyňských jen nevěřícně kroutí hlavou.

„Lecha jsem viděl v gdaňské loděnici jen jednou, ještě v srpnu 1980, když se tam zdržel asi tak 15 minut, a o Jaroslawovi jsem tehdy ani netušil, že někdo takový vůbec existuje,“ řekl pro TVN24.

„Byla jsem v gdaňské loděnici celou dobu stávky, ale vás jsem tam nikdy neviděla,“ napsala už loni v srpnu v otevřeném dopise adresovaném Jaroslawu Kaczyňskému Joanna Pensonová, lékařka a vysokoškolská učitelka z Gdaňsku. Odsoudila přitom Kaczyňského slova, že skutečným vůdcem Solidarity nebyl Walesa, ale jeho bratr Lech.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaczyński přejmenovává ulice po bratrovi

V Polsku je v současnosti kolem 250 náměstí, ulic, alejí, mostů či škol nesoucích jméno bývalého polského prezidenta Lecha Kaczyňského, který zahynul...

Výběr článků

Načítám