Hlavní obsah

Německo vrátilo prvního migranta na základě dohody s Řeckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo vrátilo prvního migranta na základě příslušné dvoustranné dohody s Řeckem, uzavřené 17. srpna. Dvaadvacetiletý Pákistánec bez dokladů byl zadržen minulou neděli v regionálním vlaku z rakouského Kufsteinu do bavorského Rosenheimu. Německé ministerstvo vnitra agentuře DPA potvrdilo, že muž byl v pondělí letecky deportován do Atén.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Němečtí policisté na základě srovnání otisků prstu s evropskou databází Eurodac zjistili, že Pákistánec už loni v Řecku požádal o azyl. Muž byl převezen přímo na mnichovské letiště a posazen do letadla mířícího do Řecka.

Německo podepsalo s Řeckem v polovině srpna dohodu o zpětném přijímání cizinců, kteří jsou v Řecku už registrováni jako žadatelé o azyl. Podobnou dohodu krátce předtím Německo uzavřelo také se Španělskem. [celá zpráva]

Obdobné ujednání chce německý ministr Horst Seehofer (CSU) vnitra brzy uzavřít také s Itálií. Tamní ministr vnitra Matteo Salvini však očekává, že Německo na oplátku přijme zhruba stejný počet migrantů, kteří byli v nouzi zachráněni ve Středozemním moři.

Spory v koalici

Kvůli sporu o Seehoferův návrh jednostranně vracet odmítnuté žadatele o azyl přímo z hranice se na jaře málem rozpadla německá vládní koalice. Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) odmítala jednostranná opatření a původně trvala na celoevropském řešení.

Strany vládní koalice se nakonec v červenci na rychlejším vracení migrantů do unijní země první registrace dohodly. Na německo-rakouské hranici nebudou zřizována žádná nová tranzitní centra, jak navrhoval Seehofer.

Reklama

Výběr článků

Načítám