Hlavní obsah

S brexitem bez dohody s EU nenastane konec světa, řekla Mayová

Pokud se Velká Británie nedohodne s Evropskou unií na nových vzájemných vztazích do svého odchodu ze společenství, nenastane žádný konec světa, prohlásila britská premiérka Theresa Mayová krátce předtím, než odcestovala na návštěvu Jihoafrické republiky. Svými slovy reagovala na prohlášení britského ministra financí Philipa Hammonda, který řekl, že odchod z EU bez dohody by poškodil veřejné finance Spojeného království.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou v Kapském Městě.

Článek

Britská premiérka zopakovala svůj názor, že je lepší žádná dohoda s EU než špatná dohoda. Vláda se podle jejích slov musí připravit i na možnost, že se dohodu nepodaří uzavřít.

Názor ministra financí zkritizovala, prohlásila, že „zastaral“. Vycházel podle ní z údajů, které se neustále mění a platily v určitou chvíli. Brexit bez dohody by podle ní nebyl „procházkou růžovým sadem“, ale nešlo by ani o „konec světa“.

Hammond minulý týden varoval před „výraznými finančními následky“. Brexit bez dohody by podle propočtů ministerstva financí přinutil stát do roku 2033 zvýšit o 80 miliard liber (2,28 biliónu korun) objem svých ročních půjček.

Vyjádření vyvolalo rozhořčení u zastánců brexitu v Konzervativní straně. Ti Hammonda obvinili z vedení kampaně strachu, která vychází ze snahy brexitu zabránit.

Mayová se v Jihoafrické republice snaží prohloubit ekonomické a obchodní vazby předtím, než Británie v roce 2019 opustí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám