Hlavní obsah

Díky testům DNA tisíců mužů dopadli podezřelého z 20 let staré vraždy nizozemského školáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská policie oznámila v pondělí, že se v neděli podařilo zadržet 55letého Jose Brecha, který je podezříván z 20 let staré vraždy jedenáctiletého školáka Nickyho Verstappena. Brecha se podařilo odhalit na základě vůbec nejrozsáhlejšího testu DNA provedeného v Nizozemsku. Zkoumalo se 14 000 vzorků.

Zprava: Detektiv Peter R. de Vries, otec oběti Peter Verstappen, sestra Femke a matka Berthie Verstappenová na snímku z 22. srpna, když policie oznámila, že podezřelým je Jos Brech.

Článek

„Jos B. (55), který je podezřelý ze smrti Nickyho Verstappena, byl v neděli odpoledne zadržen ve Španělsku,“ oznámila podle BBC policie z provincie Limburg, kde chlapec zmizel. „Byl vzat do vazby a bude předán do Nizozemska,“ dodala policie, která minulý týden zveřejnila podobu podezřelého.

Podezřelý byl zadržen na základě tipu 48letého Nizozemce, který řekl, že hledaného viděl ve vesnici Castelltercol nacházející se 50 kilometrů severně od Barcelony, kde s ním mluvil v červenci. „Žil ve stanu v lese, blízko domu, který během let navštěvovala skupina lidí. Je to druh komunity, kde jsem taky roky žil,“ dodal muž pro list Telegraaf.

Matka zabitého chlapce Berthie Verstappenová řekla v neděli večer televizi, že netušila, že podezřelý bude zatčen tak brzy. Identita pachatele byla oznámena 22. srpna. [celá zpráva]

Když oznámili testování, zmizel

Když se v Nizozemsku letos zahájilo testování lidí, Brech zmizel. Loni na podzim odjel do Francie, do oblasti Vogéz. V dubnu ho příbuzní nahlásili jako nezvěstného. Bylo o něm známo, že měl zkušenosti s životem v buši.

Testováno bylo letos 14 000 lidí včetně Brechových příbuzných. Brech už totiž byl jednou v souvislosti s případem vyšetřován. Několik dní po vraždě šel po půlnoci poblíž místa vraždy. Zastavila ho policie, která ho později i vyslechla, ale uvěřila mu, že šel kolem jen náhodou.

Nicky byl zavražděn v srpnu 1998 na letním táboře, kdy v noci zmizel ze stanu. Druhý den bylo nalezeno jeho tělo v lese.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám