Hlavní obsah

Věděl o zneužívání dětí a mlčel. Vlivný arcibiskup vyzval papeže k rezignaci

Řím

Bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu, arcibiskup Carlo Maria Vigano vyzval papeže Františka k rezignaci. Vyčítá mu, že dlouhých pět let věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick.

Foto: Profimedia.cz

Arcibiskup Carlo Maria Vigano

Článek

„Papež František opakovaně vyzýval k absolutní transparentnosti církve,” napsal v 11stránkovém dokumentu Vigano, který byl v letech 2011 až 2016 papežským velvyslancem ve Washingtonu a současného papeže kritizoval již v minulosti.

„V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež František tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje,” dodal Arcibiskup.

Roky mlčení

Papež přijal rezignaci kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, teprve letos v červenci. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František

Vigano ale tvrdí, že Františkovi o obviněních proti McCarrickovi říkal již v červnu 2013 po jeho zvolení papežem. Své nynější prohlášení Vigano zveřejnil v několika médiích v Spojených státech a v Itálii. Vatikán zatím nijak nereagoval.

Vatikánští představitelé pak o obviněních věděli údajně ještě dříve. Vigano je podle svých slov již v roce 2006 informoval o podezřeních ze zneužívání seminaristů, kterých se měl dopouštět McCarrick, když byl biskupem v New Jersey mezi lety 1981 a 2001.

Papežova omluva

Papež František se v úterý v otevřeném dopise všem katolíkům odsoudil sexuální zneužívání ze strany duchovních. Přislíbil také, že církev vynaloží veškeré úsilí, aby zneužívání zabránila, stejně jako utajování předchozích incidentů.

V dopise adresovaném „božím lidem” papež reagoval i na nové zprávy o četných případech zneužívání, které se v minulosti děly ve Spojených státech. [celá zpráva]

Zneužívání František odsoudil i při návštěvě Polska. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám