Hlavní obsah

Město Bochum dostalo pokutu, nedopravilo zpátky do Německa bin Ládinova strážce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Soud v západoněmeckém Gelsenkirchenu uložil pokutu 10 000 eur (asi 260 000 korun) městu Bochum za to, že nedopravilo z Tuniska zpět do Německa bývalého tělesného strážce Usámy bin Ládina Samiho A. Ten byl vyhoštěn minulý měsíc, ale podle soudu byla deportace protiprávní. Tunisko by ale jeho odvoz neumožnilo, protože dvaačtyřicetiletý muž je v zemi vyšetřován.

Ilustrační foto

Článek

Sami A., který byl v letech 1999 a 2000 bodyguardem teroristického vůdce Usámy bin Ládina, byl deportován do Tuniska 13. července. [celá zpráva]

Krátce předtím soud rozhodl, že zatím vydán být nemůže, protože mu ve vlasti může hrozit mučení. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) se ale rozhodnutí soudu dozvěděl až v okamžiku, kdy byl Tunisan v letadle. Soud následně konstatoval, že deportace Samiho A. byla „hrubě protiprávní”, protože při ní byly porušeny základní právní principy a že musí být zrušena. Podle verdiktu soudu měl být Tunisan bezodkladně přepraven zpět do spolkové republiky.

Tunisan však svou vlast nemůže opustit, tamní úřady mu zabavily pas. Po příletu do země byl zadržen. Z vazby byl propuštěn po patnácti dnech, ale dále je vyšetřován kvůli podezření, že získal teroristický výcvik v Afghánistánu a že byl zapojen do radikálních aktivit v Německu. [celá zpráva]

Bývalý bin Ládinův bodyguard žil v Německu s rodinou několik let a podle deníku Bild dostával od státu pro sebe a rodinu podporu měsíčně v přepočtu 30 000 Kč. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Zatčen byl na policejní stanici, kam se přišel pravidelně hlásit. Úřad pro uprchlíky zrušil své dřívější rozhodnutí, které vyhoštění Tunisana znemožňovalo kvůli obavám z mučení v jeho zemi.

Případ Samiho A. vyvolal v Německu debatu o těžkostech, na které německé úřady narážejí při pokusech vrátit neúspěšné žadatele do země původu. Podle posledních údajů je v zemi nyní kolem 65 000 lidí, kteří by měli být deportováni, ale kvůli problémům s chybějícími dokumenty nebo nedostatečné spolupráci zemí původu deportováni být nemohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám