Hlavní obsah

Vídeň řeší antisemitský útok, pachatel napadl ženu a muže s jarmulkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko řeší další případ antisemitského útoku, napsal v pátek server deníku Kronen Zeitung. Ve čtvrtek dopoledne ve vídeňském obvodu Leopoldstadt napadl čtyřiadvacetiletý Burkay S. ženu a muže, který měl na hlavě jarmulku – typickou židovskou pokrývku hlavy. Svědek útoku popsal napadení jako antisemitský útok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ sice nejprve řešila vídeňská policie, od ní si kauzu převzal Spolkový úřad na ochranu ústavy a pro boj s terorismem (BVT), což je rakouská civilní zpravodajská služba. To ostatně potvrdil i rakouský kancléř Sebastian Kurz, že „příslušné úřady aktuálně zkoumají, zda v pozadí (útoku) mohl být antisemitismus“.

Pachatel nejprve napadl krátce po 11. hodině 37letou ženu, uvedl mluvčí vídeňské policie Daniel Fürst. Měl ji porazit a pustit se do ní. Pak se jeho agresivita obrátila proti muži s jarmulkou.

Policisté útočníka zadrželi na Schwedenplatz a podle jejich informací se choval velmi agresivně. Z prvních výsledků vyšetřování vyplývá, že se pachatel narodil v Dolním Rakousku tureckým imigrantům. Server Kronen Zeitung s odkazem na své zdroje napsal, že je útočník policii dobře znám, není to jeho první střet se zákonem.

V Berlíně tento měsíc žida ze Sýrie zbili jeho krajané, když si povšimli přívěšku v podobě Davidovy hvězdy. V dubnu v německé metropoli 19letý Syřan s dvěma společníky napadl dva mladíky s židovskou pokrývkou na hlavě. V lednu se terčem útoku na předměstí Paříže stal osmiletý chlapec s jarmulkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám